Trenerzy Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts - Igor Zaritskyi

Igor Zaritskiy

Jestem niezmiernie zainspirowany pracą w cukiernictwie. Ciągłe poszukuję rozwoju i dążę do udoskonalenia własnych umiejętności. Oddaje siebie w całości dla swojej pracy i wierzę, że praca w branży cukierniczej wymaga nie tylko dbania o najmniejszy szczegół, ale również duszy poety i artysty.

– Igor Zaritskiy

Igor Zaritskiy – szef Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre. Rozpoczął swoją prace  w 2000 roku, jako kucharz. Pracował w najlepszych restauracjach Kijowa  : „Monaco”, Atelier”, „Sanahund”. W 2007 roku zaczyna pracować jako cukiernik. Pracował jako szefem cukierni  „Arena Entertainment”, „Semedeni”.

  • W 2010 roku zajmuje 3 miejsce w prestiżowym konkursie  Mondial des Arts Sucres,  w Paryżu , na którym zrobił  3 rzeźby z cukru, pastilażu oraz czekolady.
  • W 2013 roku zajmuje 2 miejsce w konkursie  World Chocolate Masters preselection Stambul 2013. Temat konkursu: „Architektura smaku
  • W 2015 roku zajmuje 1 miejsce i zostaje Mistrzem Ukrainy  w konkursie Best Ukraine Pastry Shef Lwow 2015. Temat konkursu: „Jesienna  inspiracja, torty, praliny”
  • W roku 2015 otrzymuje zaproszenie by prowadzić cukiernię „La Maison” w Warszawie, gdzie pracuje przez 2 lat.
  • W 2018 zostaje szefem Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, gdzie prowadzi szkolenia cukiernicze.
Trenerzy Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts - Michał Wisniewski

Michał Iwaniuk

Nowoczesne cukiernictwo to przestrzeń, gdzie wizja i wymarzony smak spotykają się z formą i technologią.

Michał Iwaniuk

Michał Iwaniuk, cukiernik od ponad 20 lat, szef cukierni Czekolada Café w Airport Hotel Okęcie. Ambasador marki Cacao Barry. Finalista konkursu World Chocolate Masters 2018 w Paryżu. Jest laureatem I edycji mistrzostw cukierniczych Best Pastry Chef. Członek Narodowej Reprezentacji Polski na kulinarne mistrzostwa świata w Luxemburg 2018 sekcja cukiernicza. Zajął pierwsze miejsce w konkursie kreatywnego deseru na talerzu Master Chellenge by Scholler,

Autor czekolady Mazovia – własnej kompozycji Or Noir – szlachetnej i limitowanej linii skomponowanej w ramach przygotowań do World Chocolate Masters 2018. 

Umiejętności doskonalił w Europejskiej Szkole Mistrzów im. Wojciecha Kandulskiego oraz w Akademii Czekolady Callebaut. 

Michał Iwaniuk jest artystą, który poprzez nieprzeciętne zdolności technologa w oryginalny sposób ukazuje nam nowe połączenia smaków wplatając je w swoje desery, ciasta, makaroniki, czekolady. Jako prawdziwy artysta tworzy niesamowite rzeźby z czekolady. Swoją wiedzę od 4 lat przekazuje na licznych szkoleniach oraz warsztatach cukierniczych.

Trenerzy Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts - Marcin Paździor

Marcin Paździor
Mistrz Cukiernictwa, konsultant i doradca gastronomiczny

Posiada 20 letnie doświadczenie zawodowe, które zdobywał pod okiem mistrzów m.in. w Belgii, Francji, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii. Odbywał tam szkolenia w temacie nowych trendów cukierniczych na światowym poziomie. Kilkukrotnie był jurorem międzynarodowego ,,Word Chocolate Master,, prestiżowego konkursu, w którym uczestniczyć mogą najlepsi. Ponadto, brał udział w wielu prestiżowych konkursach cukierniczych. Dziewięć lat prowadził ,,Chocolate Academy,, w Łodzi. Odpowiedzialny był za tworzenie nowych receptur dla segmentu Gourmet, oraz kreowaniu z nich oryginalnych pralin, tortów czy deserów. 

Do zadań, po za budowaniem wizerunku firmy, czy tworzeniu niebanalnych czekoladowych wydarzeń, należały szkolenia oraz doradztwo dla klientów gastronomicznych i indywidualnych w dużych firmach przemysłowych. 

Wiedzę na temat uprawy, zbioru i przerobu ziarna kakaowego wzbogacił pobytem na trzech plantacjach ziarna kakaowego w Ameryce Południowej. Napisał wiele publikacji na temat szeroko rozumianej czekolady w czasopismach branżowych. Jest twórcą ręcznie robionych pralin, receptur pitnych czekolad, wyjątkowych deserów czy tabliczek czekoladowych, jakie można zjeść w wielu miejscach w Polsce, Czechach i na Słowacji. Jego pasją od najmłodszych lat jest czekolada, z której potrafi tworzyć zarówno wyrafinowane w smaku praliny czy niepowtarzalne rzeźby czekoladowe. 

Obecnie założył własną firmę Profesjonalne Szkolenia – Świat Czekolady, jest ambasadorem czekolady Callebaut – Belgia, prowadzi szkolenia w ,,The Culinary Institute in Cracow,, szkolenia unijne oraz współpracuje z firmią Karmello Bielsko Biała jako mistrz czekolady.

 

Trenerzy Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts - Maciej Wiśniewski

Maciej Wiśniewski

Przede wszystkim trzeba mieć chęci, znać niektóre nowoczesne techniki, a więc też mieć od­powiednie formy silikonowe, maty, blaszki, ranty… Największą różnicą między robie­niem monoporcji i tradycyjnych słodkości jest czas.

– Maciej Wiśniewski dla Mistrza Branży

Maciej Wiśniewskijeden z najbardziej uzdolnionych i kreatywnych Cukierników w Polsce. Ambasador marki Cacao Barry. Swoje pomysły realizuje w niezwykłej formie łącząc niebanalne smaki i tekstury w nowoczesnych tortach i deserach. W firmie Catering Wiśniewscy trzyma piecze nad sekcją cukierniczą. 

W listopadzie 2018 r. reprezentował kadrę polskich cukierników w Luksemburgu wraz z Michałem Iwaniukiem oraz Maciejem Rosińskim. Swój kunszt cukierniczy doskonalił m.in. w Europejskiej Szkole Mistrzów im. Wojciecha Kandulskiego oraz w Akademii Czekolady Callebaut.

Warsaw Academy of Pastry Arts   Maciej Rosiński (1)

Maciej Rosiński
Ambasador dobrego smaku

Jest ambasadorem marki Callebaut, wykładowcą na Chocolate Academy, Zdobył brązowy medal na Marco Polo Cup w Szanghaju. Trener Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów w zakresie wyrobów cukierniczych i deserów. Zdobywca dwóch czapek Gault&Millau 2017 i nominowany w kategorii Szef Jutra. Wyróżniony tytułem Szefa Roku 2016 w Łódzkich Nagrodach Kulinarnych.

Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata. Ponadto, słynie również z nieprzeciętnych i wyrafinowanych w smaku deserów, tortów i ciast, które tworzy od podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać.