Cukiernictwo to niezwykle szybko rozwijająca się branża. Podobnie jak w przypadku mody, również tutaj pojawiają się różnego rodzaju trendy, zyskujące niezwykle dużą popularność. Jednym z tych, który szturmem wkroczył do wielu cukierni, jest technika Fault Line.

Obecnie ten sposób dekorowania tortów już na stałe wszedł do kanonu klasycznych dekoracji obok ombre czy naked cake. Warto więc odpowiedzieć sobie na pytanie, czym jest Fault Line Cake i jak wykonać taki wypiek.

Fault Line Cake — co to jest?

Fault Line Cake to niezwykle innowacyjny sposób dekorowania tortów, który zdążyło już pokochać wielu cukierników. Wypiek wykonany w ten sposób wygląda, jakby została z niego „wyrwana” środkowa część w celu pokazania jego wnętrza. Tak naprawdę jednak to „wnętrze” nie jest tym, na co wygląda. Taki sposób dekoracji pozwala stworzyć niezwykle wyglądający tort, który swoją skomplikowaną i jednocześnie urzekającą szczegółowością urzeknie niejednego cukiernika.

Skąd w ogóle wziął się sam tort? Sama technika Fault Line została wymyślona przez kolumbijczyka Camilo Murcia, który otworzył własną pracownię cukierniczą w Australii. Jego torty to przede wszystkim niezwykle prosty kształt, jednak zawsze towarzyszy im ten abstrakcyjny dodatek.

Swój pierwszy tort Fault Line cukiernik stworzył już w 2018 roku dla biznesmena z Australii. Natomiast obecnie technika ta posiada wielu sympatyków na całym świecie, a w cukierniach coraz częściej można znaleźć słodkie dzieła sztuki.

Fault Line Cake — jak zrobić?

Samo wykonanie tortu techniką Fault Line wbrew pozorom nie różni się zbytnio od tradycyjnego dekorowania. Wymaga jednak z pewnością pewnego zamysłu artystycznego i sporej dawki wyobraźni. Obecnie można spotkać się z kilkoma metodami. Najpopularniejszą i z pewnością najłatwiejszą jest po prostu dodanie paska dekoracji, który znajdzie się mniej więcej w połowie tortu.

Innym sposobem jest dodanie w środku biszkoptu, który będzie posiadał mniejszą średnicę od tych sąsiadujących. W tej sytuacji bardzo ważne jest jednak, aby górną warstwę umieścić na podkładce, aby jego boki nie opadły. Po złożeniu tortu i wstępnym nałożeniu kremu po bokach, nad i pod paskiem dekoracji nakłada się dużą ilość kremu maślanego. Ten następnie należy zdrapać w taki sposób, aby uzyskać gładką powierzchnię. Wtedy powstaje środkowy pas dekoracji, który sprawia wrażenie, jakby tort został pozbawiony całego środka i można zajrzeć do jego wnętrza.

Technika Fault Line — profesjonalne kursy

Technika Fault Line to trend, na który decyduje się coraz więcej cukierników. Aby jednak móc w pełni poznać wszelkie sekrety oraz triki związane z tym sposobem dekoracji, warto zajrzeć na stronę wapas.pl, gdzie widnieją profesjonalne kursy zarówno dla doświadczonych, jak i początkujących cukierników. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. W ten sposób dajemy możliwość poszerzenia wiedzy pod okiem profesjonalnych instruktorów, którzy udzielą niezbędnych wskazówek oraz rad.

Sprawdź aktualnie nadchodzące szkolenia KALENDARZ SZKOLEŃ