Trenerzy Akademii

Igor Zaritskyi

Igor Zaritskiy – szef Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre. Rozpoczął swoją prace  w 2000 roku, jako kucharz. Pracował w najlepszych restauracjach Kijowa  : „Monaco”, Atelier”, „Sanahund”. W 2007 roku zaczyna pracować jako cukiernik. Pracował jako szefem cukierni  „Arena Entertainment”, „Semedeni”.

  • W 2010 roku zajmuje 3 miejsce w prestiżowym konkursie  Mondial des Arts Sucres,  w Paryżu , na którym zrobił  3 rzeźby z cukru, pastilażu oraz czekolady.
  • W 2013 roku zajmuje 2 miejsce w konkursie  World Chocolate Masters preselection Stambul 2013. Temat konkursu: „Architektura smaku
  • W 2015 roku zajmuje 1 miejsce i zostaje Mistrzem Ukrainy  w konkursie Best Ukraine Pastry Shef Lwow 2015. Temat konkursu: „Jesienna  inspiracja, torty, praliny”
  • W 2018 zostaje szefem Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, gdzie prowadzi szkolenia cukiernicze.
  • W 2021 roku zajmuje 1 miejsce w konkursie  World Chocolate Masters preselection Poland. Temat konkursu: „#tmrw
Trenerzy Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts - Michał Wisniewski

Michał Iwaniuk

Nowoczesne cukiernictwo to przestrzeń, gdzie wizja i wymarzony smak spotykają się z formą i technologią.

Michał Iwaniuk

Szef kreatywny w Airport Hotel Okęcie, odpowiedzialny za kreację marki Czekolada Café (od 2014). Regionalny World Chocolate Master Akademii Czekolady Barry Callebaut. Laureat tytułu Best Pastry Chef (2016). Finalista World Chocolate Masters – Paryż 2018 (WCM). 

Prowadzi szkolenia dla profesjonalistów i pasjonatów cukiernictwa z przygotowania deserów w formie monoporcji, konfekcji czekoladowej i tortów artystycznych. Znakomity technolog, a jednocześnie artysta – ambitny, pracowity i nieprzeciętnie utalentowany, przełamuje standardy i stereotypy. Jest uosobieniem etosu pracy nowoczesnego cukiernika.

Autor czekolady Mazovia – własnej kompozycji Or Noir – szlachetnej i limitowanej linii skomponowanej w ramach przygotowań do World Chocolate Masters 2018. Bazę Mazovii stanowi 71% kakao Barry Callebaut, jej wyróżniki to: głęboki smak, nuta owoców leśnych i aromat czerwonych kwiatów, świeżość i kremowość.

Współautor książek cukierniczych „Kreacje” oraz „Kreacje Świąteczne”. Współtwórca i współwłaściciel autorskiej cukierni Mazovia Patisserie mieszczącej się w hotelu Hilton w Warszawie przy.

Warsaw Academy of Pastry Arts   Maciej Rosiński (1)

Maciej Rosiński

Ambasador dobrego smaku

Jest ambasadorem marki Callebaut, oraz wykładowcą na Chocolate Academy. Ceniony fachowiec i profesjonalista. Obecnie realizuje się jako szkoleniowiec z zakresu kuchni słonej, a także cukiernictwa. W latach 2007-2018 pełnił funkcję szefa kuchni w restauracji Affogato w Łodzi.

Reprezentując Polskę zdobył brązowy medal na Marco Polo Cup w Szanghaju. W roku 2016 był trenerem Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów w zakresie wyrobów cukierniczych i deserów. Zdobywca dwóch czapek Gault&Millau 2017 oraz 2018, a także nominowany w kategorii Szef Jutra. W roku 2016 nominowany przez Poradnik Restauratora w kategorii Szef Roku. Wyróżniony tytułem Szefa Roku 2016 oraz Ambasadora Łódzkiej Gastronomii 2017 w Łódzkich Nagrodach Kulinarnych. Jako Juror zasiadał między innymi w Chefs Culinar Cup 2016, 2017 i 2018, w Kulinarnym Pucharze Polski 2017 i Mistrzostwach Polski w przygotowaniu deseru talerzowego 2018.

Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata. Ponadto, słynie również z nieprzeciętnych i wyrafinowanych w smaku deserów, tortów i ciast, które tworzy od podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać.

Trenerzy Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts - Maciej Wiśniewski

Maciej Wiśniewski

Przede wszystkim trzeba mieć chęci, znać niektóre nowoczesne techniki, a więc też mieć od­powiednie formy silikonowe, maty, blaszki, ranty… Największą różnicą między robie­niem monoporcji i tradycyjnych słodkości jest czas.

– Maciej Wiśniewski dla Mistrza Branży

Maciej Wiśniewskijeden z najbardziej uzdolnionych i kreatywnych Cukierników w Polsce. Ambasador marki Cacao Barry. Swoje pomysły realizuje w niezwykłej formie łącząc niebanalne smaki i tekstury w nowoczesnych tortach i deserach. W firmie Catering Wiśniewscy trzyma piecze nad sekcją cukierniczą. 

W listopadzie 2018 r. reprezentował kadrę polskich cukierników w Luksemburgu wraz z Michałem Iwaniukiem oraz Maciejem Rosińskim. Swój kunszt cukierniczy doskonalił m.in. w Europejskiej Szkole Mistrzów im. Wojciecha Kandulskiego oraz w Akademii Czekolady Callebaut.

ewa-drzewicka-

Ewa Drzewicka-Łyżwa

Dwukrotna złota medalistka olimpijska w cukiernictwie artystycznym, Złota medalistka Mistrzostw Świata, Wicemistrzyni Polski i Europy w cukiernictwie, właścicielka pracowni artystycznej i sklepu internetowego Jula Smakula, dyplomowany cukiernik z tytułem mistrzowskim oraz instruktor zawodu, specjalista w dekoracji tortów w stylu angielskim, miłośniczka konkursów cukierniczych, tortów wielopiętrowych, anatomicznych figurek oraz stylu „life size”.

Autorka tekstów do magazynów branżowych, jurorka na konkursach artystycznych. Prywatnie pasjonatka Tai Chi i podróży.

Wybrane wyróżnienia z ostatnich lat:

  • 2021 – finalistka australijskiego konkursu International Cake Show Australia & ACADA w Brisbane
  • 2020 – dwa złote medale Mistrzostw Olimpijskich IKA Olympiade der Koche Stuttgart
  • 2020 – Artysta Miesiąca Luty międzynarodowej organizacji artystów cukierniczych GSARN
  • 2019 – srebrny medal i tytuł Wicemistrza Polski na Mistrzostwach Polski w Dekoracji Tortów
  • 2019 – tytuł Branżowej Osobowości Roku
Krzysztof Smoleń

Krzysztof Smoleń

Utalentowany technolog, na co dzień doradzający klientom w firmie Sempre, z doskonałą i rozległą wiedza na temat produkcji lodów rzemieślniczych, technik prezentacji, smaków oraz dekoracji. Pomógł przy uruchomieniu ponad stu produkcji lodów w Polsce i Europie. Autor wielu receptur, które przyjęły się na stałe w ofercie lodziarni.

Na jego szkoleniach dowiesz się:

• o maszynach do produkcji lodów gałkowych
• jak dobrać sprzęt
• wszystkiego o surowcach do produkcji lodów
• produkcji lodów gałkowych
• alternatywnych metodach i technologiach przy produkcji lodów
• o  produkcji lodów wegańskich, bezglutenowych, dla diabetyków
• o nowościach w smakach i sprzęcie

Szkolenia Cukiernicze Warsaw Academy of Pastry Arts - Ciotka Beza - Tort Artystyczny

Iwona Wendel „Ciotka Beza”

Iwona Wendel znana w całej Polsce jako Ciotka Beza – Pracownia tortów artystycznych. Tworzy prawdziwe dzieła sztuki, mogące stać w muzeum, bo niejednokrotnie trudno uwierzyć że te słodkości są artystycznym wyrobem cukierniczym. Wymagają ogromnej pracy i talentu w połączeniu z precyzyjną wiedzą cukierniczą. Jest kreatorką przepięknych słodkich stołów. Gościła również w Dzień dobry TVN. Dzieląc się swoją pasją, kieruje się mottem „Jeśli będziesz robić to, co lubisz najbardziej, to nie przepracujesz ani jednego dnia”.

tomasz_kofel

Tomasz Korfel

Kierownik Łańcucha Dostaw i Produkcji w Lajkonik. House of Bakery Sp. z o.o.

Trudno o bardziej doświadczonego znawcę wypieków w piekarniach rzemieślniczych oraz przemysłowych. Tomasz od ponad 20 lat zdobywał wiedzę i kwalifikacje w czołowych Cukierniach i Firmach z branży piekarniczej. Jako technolog tworzy i nadzoruje receptury oraz procesy produkcji. Dzieli się wiedzą i prowadzi szkolenia podnoszące umiejętności pracowników.

Wiesław Kucia

Piekarz, pasjonat, cukiernik

Jest piekarzem od ponad 15 lat, a od 12 technologiem żywności. Dominującą pasją jest piekarstwo artystyczne. Od wczesnych lat szkoły zawodowej uczestniczył i brał udział w licznych konkursach krajowych i międzynarodowych, odnoszą liczne sukcesy. Swoją wiedzę, umiejętności i doświadczenie w produkcji piekarskiej, zdobywał wiele lat, tworząc artystyczne eksponaty i osiągając mistrzostwo w zdobieniu chlebów okolicznościowych.

Od kilku lat aktywnie działa w branży cukierniczej. Łączenie cukiernictwa i piekarnictwa daje szerokie spektrum wiedzy, pozwalając realizować wiele szkoleń i projektów podnoszących kwalifikacje i umiejętności innym osobom. W rodzinnym mieście Lublin jest twórcą profesjonalnego studio szkoleniowe, gdzie realizuję swoje pomysły i pasję.