Igor Zaritskyi

Superfinalista World Chocolate Masters 2022 oraz szef Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, gdzie oferuje wiedzę zarówno początkującym jak i zaawansowanym cukiernikom. 

Odważnie okrywa cały czas nowe smaki i nie boi się podpisywać pod nimi swoim nazwiskiem, razem z Cacao Barry stworzył swoją autorską czekoladę „Bio Botanica 75.3%”

Na szkoleniach wspiera swoją wiedzę techniczną, ogromnym doświadczeniem i nieprzeciętnym zmysłem artystycznym. 

  • W 2010 roku stanął na podium w prestiżowym konkursie Mondial des Arts Sucres, w Paryżu, na którym zrobił 3 rzeźby z cukru, pastilażu oraz czekolady.
  • W 2013 roku zajmuje 2 miejsce w konkursie  World Chocolate Masters preselection Stambul 2013. Temat konkursu: „Architektura smaku
  • W 2015 roku zajmuje 1 miejsce i zostaje Mistrzem Ukrainy  w konkursie Best Ukraine Pastry Shef Lwow 2015. Temat konkursu: „Jesienna  inspiracja, torty, praliny”
  • W 2021 staje się finalistą World Chocolate Masters 2022 jako reprezentant Polski

Michał Iwaniuk

Kreatywny Szef w Belvedere Catering, były chef w Airport Hotel Okęcie, odpowiedzialny za kreację marki Czekolada Café (od 2014). Regionalny World Chocolate Master Akademii Czekolady Barry Callebaut. Laureat tytułu Best Pastry Chef (2016). Finalista World Chocolate Masters – Paryż 2018 (WCM).

Prowadzi szkolenia dla profesjonalistów i pasjonatów cukiernictwa z przygotowania deserów w formie monoporcji, konfekcji czekoladowej i tortów artystycznych. Znakomity technolog, a jednocześnie artysta – ambitny, pracowity i nieprzeciętnie utalentowany, przełamuje standardy i stereotypy. Jest uosobieniem etosu pracy nowoczesnego cukiernika.

Autor czekolady Mazovia – własnej kompozycji Or Noir – szlachetnej i limitowanej linii skomponowanej w ramach przygotowań do World Chocolate Masters 2018. Bazę Mazovii stanowi 71% kakao Barry Callebaut, jej wyróżniki to: głęboki smak, nuta owoców leśnych i aromat czerwonych kwiatów, świeżość i kremowość.

Współautor książek cukierniczych „Kreacje” oraz „Kreacje Świąteczne”. Współtwórca i współwłaściciel autorskiej cukierni Mazovia Patisserie mieszczącej się w hotelu Hilton w Warszawie.

Warsaw Academy of Pastry Arts   Maciej Rosiński (1)

Maciej Rosiński

Ambasador dobrego smaku

Jest ambasadorem marki Callebaut, oraz wykładowcą na Chocolate Academy. Ceniony fachowiec i profesjonalista. Obecnie realizuje się jako szkoleniowiec z zakresu kuchni słonej, a także cukiernictwa. W latach 2007-2018 pełnił funkcję szefa kuchni w restauracji Affogato w Łodzi.

Reprezentując Polskę zdobył brązowy medal na Marco Polo Cup w Szanghaju. W roku 2016 był trenerem Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów w zakresie wyrobów cukierniczych i deserów. Zdobywca dwóch czapek Gault&Millau 2017 oraz 2018, a także nominowany w kategorii Szef Jutra. W roku 2016 nominowany przez Poradnik Restauratora w kategorii Szef Roku. Wyróżniony tytułem Szefa Roku 2016 oraz Ambasadora Łódzkiej Gastronomii 2017 w Łódzkich Nagrodach Kulinarnych. Jako Juror zasiadał między innymi w Chefs Culinar Cup 2016, 2017 i 2018, w Kulinarnym Pucharze Polski 2017 i Mistrzostwach Polski w przygotowaniu deseru talerzowego 2018.

Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata. Ponadto, słynie również z nieprzeciętnych i wyrafinowanych w smaku deserów, tortów i ciast, które tworzy od podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać.

Trenerzy Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts - Maciej Wiśniewski

Maciej Wiśniewski

Przede wszystkim trzeba mieć chęci, znać niektóre nowoczesne techniki, a więc też mieć od­powiednie formy silikonowe, maty, blaszki, ranty… Największą różnicą między robie­niem monoporcji i tradycyjnych słodkości jest czas. – Maciej Wiśniewski dla Mistrza Branży

Maciej Wiśniewskijeden z najbardziej uzdolnionych i kreatywnych Cukierników w Polsce. Ambasador marki Cacao Barry. Swoje pomysły realizuje w niezwykłej formie łącząc niebanalne smaki i tekstury w nowoczesnych tortach i deserach. W firmie Catering Wiśniewscy trzyma piecze nad sekcją cukierniczą. 

W listopadzie 2018 r. reprezentował kadrę polskich cukierników w Luksemburgu wraz z Michałem Iwaniukiem oraz Maciejem Rosińskim. Swój kunszt cukierniczy doskonalił m.in. w Europejskiej Szkole Mistrzów im. Wojciecha Kandulskiego oraz w Akademii Czekolady Callebaut.

ewa-drzewicka-

Ewa Drzewicka-Łyżwa

Dwukrotna złota medalistka olimpijska w cukiernictwie artystycznym, Złota medalistka Mistrzostw Świata, Wicemistrzyni Polski i Europy w cukiernictwie, właścicielka pracowni artystycznej i sklepu internetowego Jula Smakula, dyplomowany cukiernik z tytułem mistrzowskim oraz instruktor zawodu, specjalista w dekoracji tortów w stylu angielskim, miłośniczka konkursów cukierniczych, tortów wielopiętrowych, anatomicznych figurek oraz stylu „life size”.

Autorka tekstów do magazynów branżowych, jurorka na konkursach artystycznych. Prywatnie pasjonatka Tai Chi i podróży.

Wybrane wyróżnienia z ostatnich lat:

  • 2021 – finalistka australijskiego konkursu International Cake Show Australia & ACADA w Brisbane
  • 2020 – dwa złote medale Mistrzostw Olimpijskich IKA Olympiade der Koche Stuttgart
  • 2020 – Artysta Miesiąca Luty międzynarodowej organizacji artystów cukierniczych GSARN
  • 2019 – srebrny medal i tytuł Wicemistrza Polski na Mistrzostwach Polski w Dekoracji Tortów
  • 2019 – tytuł Branżowej Osobowości Roku
Krzysztof Smoleń

Krzysztof Smoleń

Utalentowany technolog, na co dzień doradzający klientom w firmie Sempre, z doskonałą i rozległą wiedza na temat produkcji lodów rzemieślniczych, technik prezentacji, smaków oraz dekoracji. Pomógł przy uruchomieniu ponad stu produkcji lodów w Polsce i Europie. Autor wielu receptur, które przyjęły się na stałe w ofercie lodziarni.

Na jego szkoleniach dowiesz się:

• o maszynach do produkcji lodów gałkowych
• jak dobrać sprzęt
• wszystkiego o surowcach do produkcji lodów
• produkcji lodów gałkowych
• alternatywnych metodach i technologiach przy produkcji lodów
• o  produkcji lodów wegańskich, bezglutenowych, dla diabetyków
• o nowościach w smakach i sprzęcie

Szkolenia Cukiernicze Warsaw Academy of Pastry Arts - Ciotka Beza - Tort Artystyczny

Iwona Wendel „Ciotka Beza”

Iwona Wendel znana w całej Polsce jako Ciotka Beza – Pracownia tortów artystycznych. Tworzy prawdziwe dzieła sztuki, mogące stać w muzeum, bo niejednokrotnie trudno uwierzyć że te słodkości są artystycznym wyrobem cukierniczym. Wymagają ogromnej pracy i talentu w połączeniu z precyzyjną wiedzą cukierniczą. Jest kreatorką przepięknych słodkich stołów. Gościła również w Dzień dobry TVN. Dzieląc się swoją pasją, kieruje się mottem „Jeśli będziesz robić to, co lubisz najbardziej, to nie przepracujesz ani jednego dnia”.

Szkolenia Cukiernicze Warsaw Academy of Pastry Arts - Wielki Piekarski Kurs

Yaroslav Semkiv

Zainteresował się gastronomią mając 15 lat. Już jako uczeń szkoły gastronomicznej wiedział, że swoją przyszłość chce wiązać z kulinariami. Przeprowadził się do Polski, by móc rozwijać zainteresowania kulinarne. Pracował w najlepszych warszawskich restauracjach.

Jarek, przez całą drogę zawodową, konsekwentnie realizował swoje założenia, zdobywał nowe umiejętności uczestnicząc w szkoleniach i odbywając staże. Były szef piekarni KAISER Patisserie.

 

tomasz_kofel

Tomasz Korfel

Kierownik Łańcucha Dostaw i Produkcji w Lajkonik. House of Bakery Sp. z o.o.

Trudno o bardziej doświadczonego znawcę wypieków w piekarniach rzemieślniczych oraz przemysłowych. Tomasz od ponad 20 lat zdobywał wiedzę i kwalifikacje w czołowych Cukierniach i Firmach z branży piekarniczej. Jako technolog tworzy i nadzoruje receptury oraz procesy produkcji. Dzieli się wiedzą i prowadzi szkolenia podnoszące umiejętności pracowników.

Szkolenia Cukiernicze Warsaw Academy of Pastry Arts - krystian sak

Krystian Sak

Jego zainteresowanie gastronomią zaczęło się we wczesnych dniach szkoły, gdzie wybrał kierunek: technikum żywienia. Jednak szybko odkrył, że jego prawdziwą pasją jest cukiernictwo i postanowił podążać tą ścieżką.

Miał okazję pracować u boku doświadczonych cukierników w ekskluzywnym Hotelu Warszawa, gdzie nie tylko doskonalił swoje umiejętności, ale także zdobywał nowe inspiracje od klientów o wysokich wymaganiach.

Uczestniczył w różnorodnych konkursach, które pomagały mu rozwijać umiejętności i poszerzać wiedzę. Każda nowa wygrana i sukces dodawały motywacji do dalszego doskonalenia się w tej dziedzinie.

  • 2019- 2 miejsce Worldskills Poland
  • 2020- 3 miejsce Expo Sweet
  • 2022- 1 miejsce Mistrzostwa Polski na Pralinę
  • 2023- 2 miejsce Debic Pastry Cup

 

Lesia Moroz

Lesia Moroz

Pierwsze kroki związane z gastronomią rozpoczęły się dla niej w wieku 16 lat. Początkowo pracowała na kuchni, ale ze względu na ogromne zamiłowanie do cukiernictwa, postanowiła podążać tą ścieżką. Zdobywała doświadczenie cukiernicze w najlepszych warszawskich restauracjach, angażując się w różnorodne szkolenia oraz odbywając staże, które pomagały jej rozwijać się i napędzały do działania.

W 2022 roku zajęła drugie miejsce w Mistrzostwach Polski na Praline, a w tym roku również drugie miejsce zdobyła w konkursie Debic Pastry Cup. Obecnie jest prowadzi szkolenia oraz pracuje w Hotel Warszawa.