Igor Zaritskyi
Igor Zaritskiy – szef Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre. Rozpoczął swoją prace w 2000 roku, jako kucharz. Pracował w najlepszych restauracjach Kijowa : „Monaco”, Atelier”, „Sanahund”. W 2007 roku zaczyna pracować jako cukiernik. Pracował jako szefem cukierni „Arena Entertainment”, „Semedeni”.
- W 2010 roku zajmuje 3 miejsce w prestiżowym konkursie Mondial des Arts Sucres, w Paryżu , na którym zrobił 3 rzeźby z cukru, pastilażu oraz czekolady.
- W 2013 roku zajmuje 2 miejsce w konkursie World Chocolate Masters preselection Stambul 2013. Temat konkursu: „Architektura smaku”
- W 2015 roku zajmuje 1 miejsce i zostaje Mistrzem Ukrainy w konkursie Best Ukraine Pastry Shef Lwow 2015. Temat konkursu: „Jesienna inspiracja, torty, praliny”
- W 2018 zostaje szefem Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, gdzie prowadzi szkolenia cukiernicze.
- W 2021 roku zajmuje 1 miejsce w konkursie World Chocolate Masters preselection Poland. Temat konkursu: „#tmrw”
Michał Iwaniuk
Nowoczesne cukiernictwo to przestrzeń, gdzie wizja i wymarzony smak spotykają się z formą i technologią.
– Michał Iwaniuk
Szef kreatywny w Airport Hotel Okęcie, odpowiedzialny za kreację marki Czekolada Café (od 2014). Regionalny World Chocolate Master Akademii Czekolady Barry Callebaut. Laureat tytułu Best Pastry Chef (2016). Finalista World Chocolate Masters – Paryż 2018 (WCM).
Prowadzi szkolenia dla profesjonalistów i pasjonatów cukiernictwa z przygotowania deserów w formie monoporcji, konfekcji czekoladowej i tortów artystycznych. Znakomity technolog, a jednocześnie artysta – ambitny, pracowity i nieprzeciętnie utalentowany, przełamuje standardy i stereotypy. Jest uosobieniem etosu pracy nowoczesnego cukiernika.
Autor czekolady Mazovia – własnej kompozycji Or Noir – szlachetnej i limitowanej linii skomponowanej w ramach przygotowań do World Chocolate Masters 2018. Bazę Mazovii stanowi 71% kakao Barry Callebaut, jej wyróżniki to: głęboki smak, nuta owoców leśnych i aromat czerwonych kwiatów, świeżość i kremowość.
Współautor książek cukierniczych „Kreacje” oraz „Kreacje Świąteczne”. Współtwórca i współwłaściciel autorskiej cukierni Mazovia Patisserie mieszczącej się w hotelu Hilton w Warszawie przy.
Maciej Rosiński
Ambasador dobrego smaku
Jest ambasadorem marki Callebaut, oraz wykładowcą na Chocolate Academy. Ceniony fachowiec i profesjonalista. Obecnie realizuje się jako szkoleniowiec z zakresu kuchni słonej, a także cukiernictwa. W latach 2007-2018 pełnił funkcję szefa kuchni w restauracji Affogato w Łodzi.
Reprezentując Polskę zdobył brązowy medal na Marco Polo Cup w Szanghaju. W roku 2016 był trenerem Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów w zakresie wyrobów cukierniczych i deserów. Zdobywca dwóch czapek Gault&Millau 2017 oraz 2018, a także nominowany w kategorii Szef Jutra. W roku 2016 nominowany przez Poradnik Restauratora w kategorii Szef Roku. Wyróżniony tytułem Szefa Roku 2016 oraz Ambasadora Łódzkiej Gastronomii 2017 w Łódzkich Nagrodach Kulinarnych. Jako Juror zasiadał między innymi w Chefs Culinar Cup 2016, 2017 i 2018, w Kulinarnym Pucharze Polski 2017 i Mistrzostwach Polski w przygotowaniu deseru talerzowego 2018.
Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata. Ponadto, słynie również z nieprzeciętnych i wyrafinowanych w smaku deserów, tortów i ciast, które tworzy od podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać.
Maciej Wiśniewski
Przede wszystkim trzeba mieć chęci, znać niektóre nowoczesne techniki, a więc też mieć odpowiednie formy silikonowe, maty, blaszki, ranty… Największą różnicą między robieniem monoporcji i tradycyjnych słodkości jest czas.
– Maciej Wiśniewski dla Mistrza Branży
Maciej Wiśniewski – jeden z najbardziej uzdolnionych i kreatywnych Cukierników w Polsce. Ambasador marki Cacao Barry. Swoje pomysły realizuje w niezwykłej formie łącząc niebanalne smaki i tekstury w nowoczesnych tortach i deserach. W firmie Catering Wiśniewscy trzyma piecze nad sekcją cukierniczą.
W listopadzie 2018 r. reprezentował kadrę polskich cukierników w Luksemburgu wraz z Michałem Iwaniukiem oraz Maciejem Rosińskim. Swój kunszt cukierniczy doskonalił m.in. w Europejskiej Szkole Mistrzów im. Wojciecha Kandulskiego oraz w Akademii Czekolady Callebaut.
Ewa Drzewicka-Łyżwa
Krzysztof Smoleń
Utalentowany technolog, na co dzień doradzający klientom w firmie Sempre, z doskonałą i rozległą wiedza na temat produkcji lodów rzemieślniczych, technik prezentacji, smaków oraz dekoracji. Pomógł przy uruchomieniu ponad stu produkcji lodów w Polsce i Europie. Autor wielu receptur, które przyjęły się na stałe w ofercie lodziarni.
Na jego szkoleniach dowiesz się:
• o maszynach do produkcji lodów gałkowych
• jak dobrać sprzęt
• wszystkiego o surowcach do produkcji lodów
• produkcji lodów gałkowych
• alternatywnych metodach i technologiach przy produkcji lodów
• o produkcji lodów wegańskich, bezglutenowych, dla diabetyków
• o nowościach w smakach i sprzęcie
Iwona Wendel „Ciotka Beza”
Tomasz Korfel
Kierownik Łańcucha Dostaw i Produkcji w Lajkonik. House of Bakery Sp. z o.o.
Trudno o bardziej doświadczonego znawcę wypieków w piekarniach rzemieślniczych oraz przemysłowych. Tomasz od ponad 20 lat zdobywał wiedzę i kwalifikacje w czołowych Cukierniach i Firmach z branży piekarniczej. Jako technolog tworzy i nadzoruje receptury oraz procesy produkcji. Dzieli się wiedzą i prowadzi szkolenia podnoszące umiejętności pracowników.
Wiesław Kucia
Piekarz, pasjonat, cukiernik
Jest piekarzem od ponad 15 lat, a od 12 technologiem żywności. Dominującą pasją jest piekarstwo artystyczne. Od wczesnych lat szkoły zawodowej uczestniczył i brał udział w licznych konkursach krajowych i międzynarodowych, odnoszą liczne sukcesy. Swoją wiedzę, umiejętności i doświadczenie w produkcji piekarskiej, zdobywał wiele lat, tworząc artystyczne eksponaty i osiągając mistrzostwo w zdobieniu chlebów okolicznościowych.
Od kilku lat aktywnie działa w branży cukierniczej. Łączenie cukiernictwa i piekarnictwa daje szerokie spektrum wiedzy, pozwalając realizować wiele szkoleń i projektów podnoszących kwalifikacje i umiejętności innym osobom. W rodzinnym mieście Lublin jest twórcą profesjonalnego studio szkoleniowe, gdzie realizuję swoje pomysły i pasję.