Pieczywo ługowane jest niezwykle smacznym produktem, wyróżniającym się prostym składem. Swoją popularność zawdzięcza niebanalnym walorom smakowym oraz nadzwyczaj estetycznemu wyglądowi. Co to jest ługowanie i gdzie się je wykorzystuje?

Ługowanie – co to jest? Wyjaśnienie pojęcia

Ługowanie w piekarnictwie jest procesem polegającym na moczeniu produktów piekarskich w roztworze wodorotlenku sodu, który potocznie nazywany jest ługiem. W wyniku zastosowania specjalnej technologii, wypiekając pieczywo, możemy uzyskać niezwykle charakterystyczną, zapieczoną skórę o przepięknej barwie. Uzyskany w ten sposób wypiek wyróżnia się estetycznym wyglądem, a także subtelnym i wilgotnym miękiszem.

Nasze kursy tematyczne z podstaw cukierniczych

Kurs piekarski z Yaroslavem Semkiv

Podstawy cukiernictwa z Igorem Zaritskim

Podstawy produkcji lodów z Krzysztofem Smoleniem

Ługowanie w piekarnictwie – dlaczego warto postawić na tak skomplikowaną metodę?

Ługowanie jest fantastycznym sposobem wypiekania pieczywa, dzięki któremu możemy uzyskać fantastyczne efekty w postaci atrakcyjnego wizualnie, smacznego wypieku. Pieczywo ługowane świetnie sprawdzi się podczas przyrządzania przepysznych kanapek, zapiekanek czy ulubionych potraw z użyciem pieczywa. Oferując je w swojej piekarni, możemy zyskać szereg zadowolonych klientów, którzy będą odwiedzali nas regularnie w celu zakupy ługowanego pieczywa.

Umiejętność ługowania niesie za sobą szereg korzyści, ponieważ jej nabycie pozwoli wyróżnić się na tle konkurencji, umożliwiając poszerzenie swojej oferty o niepowtarzalne wypieki.

Torty - nasze szkolenia cukiernicze

Szkolenie "Tort weselny" z Iwoną Wendel, czyli „Ciotką Bezą”

Szkolenie z tortu nowoczesnego z Igorem Zaritskim

Torty dekoracyjne z Ewą Drzewicką-Łyżwą (styl Fault Line Cake)

Jak nauczyć się ługowania? Profesjonalne szkolenie

Choć ługowanie może wydawać się skomplikowaną metodą, to jego nauka pod okiem specjalistów przebiegnie sprawnie i efektywnie. Wybierając naszą Akademię, można zyskać pewność zdobycia rzetelnej wiedzy, którą prowadzący szkolenie specjalista przekaże w klarowny sposób. Dokładamy wszelkich starań, by organizowane przez nas kursy odznaczały się profesjonalizmem, a także, aby przekazywane informacje z łatwością można było przełożyć na praktykę.

Podczas szkolenia zapewniamy stanowisko pracy, także potrzebne surowce i fantastyczną atmosferę, sprzyjająca edukacji. Dodatkową, w razie pojawienia się jakichkolwiek pytań warto się z nami skonsultować. Postaramy się udzielić szczegółowych odpowiedzi i zadbać, by zainteresowane osoby uzyskały wszelkie potrzebne do podjęcia optymalnej decyzji informacje.

Czekolada - temat przewodni poniższych szkoleń

Kurs czekoladowy z Igorem Zaritskim

Monoporcje z Maciejem Wiśniewskim

Draże czekoladowe i nugat z Igorem Zaritskim

Co to ługowanie? Podsumowanie

Ługowanie jest jednym z najciekawszych sposobów na wypiekanie pieczywa. Jego zastosowanie wymaga wykorzystania roztworu wodorotlenku sodu, co pozwala nam na uzyskanie smacznego, estetycznie prezentującego się wypieku.

W procesie przygotowywania pieczywa możemy użyć wysokiej jakości formy do pieczenia chleba, by uzyskane efekty były zachwycające, a klienci doceniali nie tylko smak, ale również walory estetyczne przygotowanych wypieków. Ługowanie jest niezwykle rzadką metodą, która wykorzystywana jest w niewielu piekarniach. Zapisanie się na specjalistyczne szkolenie pozwoli nam wyróżnić się na tle konkurencji, oferując klientom nadzwyczajne pieczywo o subtelnym smaku i intensywnej barwie. Sprawdź nasze najbliższe szkolenia https://www.wapas.pl/kalendarz/