Cukiernictwo bez nabiału – czym zastąpić mleko?

Coraz częściej okazuje się, że stosowane powszechnie mleko oraz nabiał powodują u wielu osób nadwrażliwość pokarmową wywołaną przez alergię na białka zawarte w mleku lub przez nietolerancję laktozy.

W takiej sytuacji należy przejść na dietę eliminacyjną, czyli jedną z najczęściej stosowanych dzisiaj diet i wykluczyć z jadłospisu mleko oraz przetwory mleczne. Okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne – wystarczy jedynie znać zamienniki. Czym zastąpić mleko w cieście? Czy cukiernictwo bez mleka ma sens? Czym zastąpić nabiał w diecie eliminacyjnej? Podpowiadamy w poniższym tekście.

Czym zastąpić mleko w cieście?

Wypieki bez mleka mogą początkowo wydawać nam się czymś niemożliwym, jednak odpowiedź jest bardzo łatwa – wystarczy mleko krowie zamienić na odpowiednik roślinny, który zyskał popularność również wśród wegan unikających mleka ze względów etycznych. Za mleko roślinne uważa się wszelkie napoje otrzymywane z naturalnych składników, czyli nasion, orzechów, pestek czy ziaren roślin. Warto dodać, że przyjęte normy znakowania produktów spowodowały, że wyroby pochodzenia roślinnego nazywamy właśnie “napojem”, a nie mlekiem – to określenie dotyczy jedynie mleka krowiego, potocznie jednak mówimy o “mleku roślinnym”.

Przypominają wyglądem i smakiem mleko pochodzące z udoju krowy, jednak są one bardziej wartościowe i zawierają białka, tłuszcze, witaminy oraz minerały. Napoje roślinne uzyskać można w wyniku zanurzenia wybranych roślin w wodzie w proporcji 1:5, rozdrobnienia powstałej masy i odciśnięcie płynu przez tkaninę o gęstym splocie. Większość napojów roślinnych można dodatkowo wzbogacić o inne składniki, wpływające na ich smak, stąd w sklepach możemy znaleźć produkty, takie jak mleko waniliowe, cytrusowe, kakaowe czy czekoladowe. Jeśli więc chcemy piec ciasta bez mleka, wystarczy zaopatrzyć się w wybrany napój roślinny.

Najpopularniejsze napoje roślinne – cukiernictwo bez mleka

Wśród najpopularniejszych napojów roślinnych najczęściej stosuje się mleko sojowe, chętnie wykorzystywane do wypieków bez mleka. Wystarczy zamiast mleka dodać mleko sojowe w tej samej proporcji – w ten sposób możemy przygotować wiele ciast bez mleka, w tym ciasto kruche, babkę, drożdżówki, biszkopty, a także budyń. Innym popularnym napojem roślinnym jest bogaty w błonnik napój owsiany, który bardzo dobrze się pieni, przez co znajduje szerokie zastosowanie przede wszystkim w wegańskich kawiarniach jako zastępstwo mleka krowiego w latte czy cappuccino.

Napój ryżowy z kolei jest szczególnie polecany osobom uczulonym na białka w mleku krowim, ponieważ jest najmniej alergenny ze wszystkich rodzajów napojów roślinnych. Można go stosować jako bazę do bezglutenowych ciast bez mleka i tapioki. Czym zastąpić mleko skondensowane? Najlepiej skorzystać z domowego przepisu, ale mleko krowie zamienić w nim na mleko kokosowe, czyli gęsty, biały krem, z którego w prosty sposób robi się także kremy do ciast na zimno. Jeśli chodzi o pozostałe napoje roślinne, możemy spotkać się także z mlekiem migdałowym lub z orzechów laskowych, jednak ich cena jest zazwyczaj wyższa i są trudniej dostępne niż wymienione przez nas wyżej napoje.

Czym zastąpić mleko w cieście drożdżowym?

Chcąc skorzystać z napoju roślinnego do wypieków bez mleka typu ciasto drożdżowe, warto wymieszać wybrany napój z bogatym w tłuszcz napojem kokosowym (4:1) – najlepiej zrobić to, podgrzewając oba składniki do temperatury bliskiej 50 stopni C – dzięki temu nasze ciasto drożdżowe będzie bardziej wilgotne.

Przeczytaj także:


Strona Główna Wiedza Cukiernicza Cukiernictwo bez nabiału – czym zastąpić mleko?