Dekorowanie tortów to zdecydowanie rodzaj sztuki, która pozwala zrealizować swoje pomysły oraz wizje. Ozdobienie tortu wymaga wprawy, doświadczenia, a także kreatywności. Wszystkie osoby, które zajmują się przygotowaniem ciast, zastanawiają się, w jaki sposób ozdobić własne wypieki. W przypadku jednych deserów jest to łatwiejsze, inne znowu przysparzają więcej trudności. Jak udekorować tort bezowy? Jeżeli zastanawiasz się, z czym dobrze smakuje beza, odpowiadamy.

Jak udekorować tort bezowy?

Wykonanie tortu bezowego nie należy do łatwych. Jeżeli już uda Ci się wyczarować idealną bezę, przychodzi czas na udekorowanie ciasta. Co najlepiej smakuje z bezą i jakich dodatków unikać? Niewątpliwie idealnym uzupełnieniem bezy będą świeże owoce. Możesz postawić na maliny, truskawki, borówki amerykańskie, ale także granat czy inne egzotyczne owoce. Tutaj wybrać można swoje ulubione świeże owoce sezonowe, nic nie stoi również na przeszkodzie, aby tort bezowy udekorować kilkoma owocami – borówki oraz truskawki to połączenie doskonałe. Maliny z miętą i brzoskwinią? Dlaczego nie, ograniczają Cię tylko własne pomysły, postaw na to, co najbardziej lubisz.

Nasze kursy tematyczne z podstaw cukierniczych

Kurs piekarski z Yaroslavem Semkiv

Podstawy cukiernictwa z Igorem Zaritskim

Podstawy produkcji lodów z Krzysztofem Smoleniem

Inną propozycją dekoracji tortu bezowego jest czekolada. Możesz samodzielnie stworzyć posypkę lub skorzystać z gotowych posypek czekoladowych. Sprawdzoną dekoracją są wiórki czekoladowe, które dodatkowo wzbogacają o chrupiącą strukturę czekolady. Dostępne w kilku kolorach umożliwiają dobór do stylistyki tortu.  Sam tort bezowy polać możesz również ulubioną rozpuszczoną czekoladą mleczną, na  której umieścisz czekoladowe dodatki i dekoracje. Rozważ wykorzystanie  różnych ciasteczek, a nawet małych kawałków batoników, w ten sposób stworzyć prawdziwy czekoladowo-bezowy tort, który zachwyci każdego solenizanta i wszystkich gości. Takie dekoracje wyglądają bardzo efektownie, a nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy początkowa wizja działania i do dzieła!

Torty - nasze szkolenia cukiernicze

Szkolenie "Tort weselny" z Iwoną Wendel, czyli „Ciotką Bezą”

Szkolenie z tortu nowoczesnego z Igorem Zaritskim

Torty dekoracyjne z Ewą Drzewicką-Łyżwą (styl Fault Line Cake)

Jeśli zastanawiasz się jeszcze w jaki sposób przygotować deser bezowy i w jakiej formie upiec bezę skorzystaj z jednego z naszych szkoleń prowadzonych przez Finalistę World Chocolate Masters 2022 Igora Zaritskiego. Czarna beza – hit naszej Akademii – szkolenie on-line lub stacjonarnie. Sprawdź dostępność w  Kalendarzu szkoleń

Zastanawiając się nad tym, czym udekorować tort bezowy, warto pomyśleć o wersji tiramisu. Do przygotowania takiego tortu potrzebny będzie krem śmietankowy, kawa oraz biszkopty. Wierzchnią warstwę bezy posmaruj przygotowanym wcześniej kremem, możesz dodać do niego ulubionego alkoholu. Następnie w wybrany przez siebie sposób ułóż biszkopty. Lepiej sprawdzą się tutaj te długie. Na wierzchu za pomocą sitka oprószamy przygotowany krem z biszkoptami ulubioną kawą (musi zachować proszkową formę).

Czekolada - temat przewodni poniższych szkoleń

Kurs czekoladowy z Igorem Zaritskim

Monoporcje z Maciejem Wiśniewskim

Draże czekoladowe i nugat z Igorem Zaritskim

Jak ozdobić tort bezowy? Wskazówki

Dekorowanie tortu bezowego może początkowo wydawać się dość skomplikowane ze względu na strukturę ciasta. Nic w tym jednak trudnego! Wybierz ulubione dodatki, a później skomponuj z nich wyjątkową dekorację - postaw na owoce lub przeciwnie czekoladowe dodatki w postaci kawałków ciasteczek, lub tiramisu? Można postawić na coś zupełnie innego i zdecydować się na żelowane owoce, makaroniki, a nawet orzechy. Czym udekorować tort bezowy? Wybór należy do Ciebie, pamiętaj, że przystrajanie tortu może być świetną zabawą w gronie bliskich osób, a sam tort z pewnością będzie zachwycał wyglądem i smakiem wszystkie osoby, które postanowią go spróbować. 

Przeczytaj także: