Jakie narzędzia do tortów? Przeczytaj listę!

Kiedy zbliża się czas urodzin, ślubu lub innego ważnego wydarzenia, zaczynamy zastanawiać się nad dobraniem odpowiedniego menu do nadchodzącej okazji. Niezwykle ważnym punktem w podjęciu decyzji jest wybór tortu, który będzie kulminacją całego wieczoru. Oczywiście możemy zamówić go w cukierni, jednak samodzielne wykonanie będzie pięknym gestem, który na pewno doceni osoba nim obdarowana. Jednak, aby go wykonać, warto najpierw zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia do robienia tortów, których listę poznamy w dalszej części artykułu.

Narzędzia do tortów

Jeśli chcemy samodzielnie wykonać tort w swojej kuchni, powinniśmy mieć narzędzia do jego składania, tynkowania oraz udekorowania. Pierwsza kategoria zawiera produkty takie jak: rant lub tortownica, który wykorzystywany jest do pieczenia i składania tortu i, bez którego cały proces nie miałby miejsca. Potrzebny będzie nam także nóż do krojenia biszkoptu, a także podstawowe przyrządy, czyli linijka do mierzenia wysokości oraz łyżka przydatna do nasączania spodów. W przypadku potrzeby nakładania kremów możemy kupić także specjalny rękaw cukierniczy, którym w prosty sposób będziemy mogli nałożyć go na tort.

Torty - nasze szkolenia cukiernicze

Szkolenie "Tort weselny" z Iwoną Wendel, czyli „Ciotką Bezą”

Szkolenie z tortu nowoczesnego z Igorem Zaritskim

Torty dekoracyjne z Ewą Drzewicką-Łyżwą (styl Fault Line Cake)

Narzędzia do tynkowania tortów

Głównym sprzętem, który jest obowiązkowym wyposażeniem dla każdego z nas, kto zamierza zabrać się za robienie tortu, jest patera obrotowa, na którą powinniśmy postawić tort przed przystąpieniem do jego tynkowania. Będziemy potrzebowali także szpatułek umożliwiających nakładanie kremu na ciasto i jego wygładzanie, aby tort wyglądał estetycznie. Do tego przyda nam się także skrobka cukiernicza i dyski do tynkowania, które pozwolą na uzyskanie pożądanej gładkości kremu. Jeśli zamierzamy zrobić tort piętrowy, musimy pamiętać o zakupie wsporników, dzięki którym będzie on stabilny i nie ulegnie zniszczeniu w wyniku przewrócenia. Ponadto do sprawdzenia symetrii tortu będzie potrzebna nam poziomica, która pozwoli nam upewnić się, że wykonane przez nas ciasto jest całkowicie proste. Niestety często nie jesteśmy w stanie zauważyć tego gołym okiem, dlatego dzięki poziomicy możemy się upewnić, że wszystko wyszło idealnie.

Czekolada - temat przewodni poniższych szkoleń

Kurs czekoladowy z Igorem Zaritskim

Monoporcje z Maciejem Wiśniewskim

Draże czekoladowe i nugat z Igorem Zaritskim

Narzędzia do dekoracji tortów

Ostatnim etapem przygotowywania naszego tortu jest jego udekorowanie, aby zachwycał swoim nietuzinkowym i dopasowanym do naszych wyobrażeń wyglądem. Do tego potrzebne będą nam pędzle, dzięki którym malowanie na powierzchni tortu będzie przyjemnością, a także różnego rodzaju szablony pozwalające uzyskać wybrane przez nas kształty. Prawdą jest, że do dekoracji możemy wykorzystać wszelkie przychodzące nam na myśl ozdoby, które będą odpowiadały gustowi osoby, dla której wykonaliśmy ciasto. Tylko pomogą nam w uzyskaniu ozdób z kremu, a wstążki wyróżnią każdy tort. W całym procesie ważna jest kreatywność i dobra znajomość preferencji gospodarza imprezy.

Jeśli nie jesteśmy pewni, czy damy radę samodzielnie przygotować ciasto, warto zainteresować się kursami cukierniczymi, podczas których specjaliści i mistrzowie z tej dziedziny nauczą nas tworzyć niesamowite wyroby.

Nasze kursy tematyczne z podstaw cukierniczych

Kurs piekarski z Yaroslavem Semkiv

Podstawy cukiernictwa z Igorem Zaritskim

Podstawy produkcji lodów z Krzysztofem Smoleniem

Zobacz także:


Strona Główna Wiedza Cukiernicza Jakie narzędzia do tortów? Przeczytaj listę!