Zakalec – jak wygląda, dlaczego wychodzi i jak go uniknąć

Każda osoba, która chciałaby upiec ciasto pewnie zastanawia się jak uniknąć zakalca w cieście – tak, aby wypiek był smaczny i miał właściwą konsystencję. Jak wygląda zakalec? To nic innego jak fragment ciasta, który nie wyrósł we właściwy sposób. Zdarza się, że całe ciasto jest zakalcem. W poniższym artykule podzielimy się z Tobą wiedzą na temat tego jak uniknąć zakalca. Mamy nadzieję, że dzięki naszym radom Twoje ciasta już zawsze będą wychodziły pyszne.

Na co dzień zajmujemy się organizacją szkoleń z zakresu sztuki cukierniczej, więc dysponujemy dużą wiedzą merytoryczną. Korzystając z naszych wskazówek, unikniesz zakalca, a Twoje ciasta będą wychodziły idealne.

Czekolada - temat przewodni poniższych szkoleń

Kurs czekoladowy z Igorem Zaritskim

Monoporcje z Maciejem Wiśniewskim

Draże czekoladowe i nugat z Igorem Zaritskim

Jak wygląda zakalec i co należy zrobić, by go uniknąć?

Zakalec to zazwyczaj niedostatecznie upieczony kawałek ciasta w jego środku. Zakalcem nazywa się także mokry spód ciasta. To sytuacja, która zdarza się nawet najbardziej doświadczonym cukiernikom. Jak uniknąć zakalca w cieście? Istnieje kilka wskazówek, których zastosowanie w praktyce może sprawić, że unikniesz tej przykrej sytuacji.

Niektóre osoby bardzo lubią jeść zakalec i trudno im się dziwić, gdyż ma on naprawdę specyficzną konsystencję. Właściwie jedzenie niedopieczonego ciasta nie jest niezdrowe, ale osoby ze słabszym żołądkiem zdecydowanie powinny tego unikać, gdyż zakalec należy do posiłków ciężkostrawnych.

Zakalec ma różne przyczyny i trudno wskazać jedną przyczynę powstawania tego problemu. Już na etapie mieszania składników powinieneś zadbać o to, by wszystkie miały temperaturę pokojową. Jednym z wyjątków jest pieczenie kruchego ciasta, którego stworzenie wymaga wykorzystanie również chłodnych składników.

Przy pieczeniu jakiegokolwiek ciasta powinieneś przede wszystkim sugerować się przepisem. Pamiętaj o tym, by zadbać o właściwą proporcję składników, gdyż nadmiar mleka lub mąki może sprawić, że zakończy się to zakalcem. Przed włożeniem ciasta do piekarnika nie zapomnij o uprzednim nagrzaniu urządzenia.

Nasze kursy tematyczne z podstaw cukierniczych

Kurs piekarski z Yaroslavem Semkiv

Podstawy cukiernictwa z Igorem Zaritskim

Podstawy produkcji lodów z Krzysztofem Smoleniem

Dlaczego wychodzi zakalec, nawet doświadczonym cukiernikom?

Jak wspomnieliśmy – może być kilka powodów, dlaczego wychodzi zakalec, zamiast pysznego, dobrze wypieczonego ciasta. Jeżeli do tej pory do pieczenia swoich ciast używałeś konkretnej mąki – jej zmiana może sprawić, że wyjdzie Ci zakalec. Na taki efekt końcowy może wpłynąć także wybór niewłaściwego przepisu, który będzie zawierał nieodpowiednie wskazówki dotyczące składników i ich przygotowania.

Mamy nadzieję, że dzięki powyższym radom już wiesz, jak wygląda zakalec. Dzięki naszym wskazówkom masz także wiedzę dotyczącą tego jak uniknąć zakalca w cieście. Jeżeli chciałbyś zdobyć wiedzę cukierniczą, którą dysponują najlepsi specjaliści w branży – nie zwlekaj i skorzystaj z naszej bogatej oferty kursów cukierniczych.

Jako ciekawostkę można dodać, że czasami zakalec jest pożądany, na przykład podczas pieczenia brownie. Ciasto jest gotowane, dzięki czemu w temperaturze pokojowej uzyskuje pyszny czekoladowy smak.

Z nami nauczysz się wypiekać słodkości, o których Ci się nie śniło. Współpracujemy wyłącznie z ekspertami z zakresu cukiernictwa, więc wiedza, którą u nas uzyskasz, pozwoli Ci na poprawę Twoich umiejętności kulinarnych, chociażby w kwestii pieczenia ciasta właśnie.

Torty - nasze szkolenia cukiernicze

Szkolenie "Tort weselny" z Iwoną Wendel, czyli „Ciotką Bezą”

Szkolenie z tortu nowoczesnego z Igorem Zaritskim

Torty dekoracyjne z Ewą Drzewicką-Łyżwą (styl Fault Line Cake)

Przeczytaj także:


Strona Główna Wiedza Cukiernicza Zakalec – jak wygląda, dlaczego wychodzi i jak go uniknąć