Masa cukrowa służy do tworzenia zachwycających dekoracji do przygotowywanych przez nas wypieków. Do jej niezaprzeczalnych zalet możemy zaliczyć niezwykłą elastyczność, co czyni produkt idealnym rozwiązaniem do rzeźbienia, formowania, modelowania najciekawszych kształtów. Niejednokrotnie wykorzystujemy ją nie tylko do tworzenia fantastycznych dekoracji, ale również do obkładania nią tortów. Warto zatem dowiedzieć się – ile schnie masa cukrowa i dlaczego cieszy się tak dużą popularnością.

Czym wyróżnia się masa cukrowa?

Masa cukrowa jest produktem charakteryzującym się nadzwyczajną plastycznością. W wyniku tego przy jej użyciu możemy tworzyć dowolne kształty, co wpłynie na estetykę przygotowywanego wypieku. Jednak, aby cały proces przebiegł pomyślnie, musimy wziąć pod uwagę czas potrzebny do wysuszenia uformowanych dekoracji. Dopiero po jego upłynięciu i dokładnym zastygnięciu masy cukrowej będziemy mogli udekorować tort. 

Masa cukrowa – ile schnie?

W trakcie wyrabiania masa cukrowa staje się miękka, dzięki czemu możliwe jest jej dowolne formowanie. Dlatego tak ważne jest, abyśmy pamiętali, że po stworzeniu zgodnych z zamówieniem i rodzajem wypieku figurek, powinniśmy pozostawić je do wyschnięcia. To niezwykle istotna kwestia, ponieważ wpływa na czas potrzebny do ukończenia zamówionego tortu. Zbyt miękka figurka może okazać się niestabilna, co przyczyni się do jej zniszczenia, a nawet uszkodzenia przygotowanego wypieku.

Przyjmuje się, że masa cukrowa schnie około doby, jednak cały proces uzależniony jest od szeregu czynników. Przede wszystkim na czas jej całkowitego wyschnięcia mają wpływ wilgotność powietrza oraz panująca w pomieszczeniu temperatura. Podczas letnich, upalnych dni, a także w miejscu odznaczającym się większą wilgotnością masa cukrowa będzie schła nieco dłużej. 

Dlatego warto, abyśmy w prawidłowy sposób rozplanowali sobie wykonywanie poszczególnych czynności związanych z przygotowaniem deseru, dzięki czemu unikniemy wszelkich opóźnień, a tym samym stresu. 

Co zrobić, by masa cukrowa stwardniała?

Na precyzyjnie stwardnienie masy cukrowej mają wpływ niezwykle ważne czynniki, wśród których możemy wymienić temperaturę oraz ruch powietrza, a także panującą w danym pomieszczeniu wilgotność. Dlatego tak kluczowe jest zapewnienie masie cukrowej odpowiednich warunków, w których będzie mogła zastygnąć. Powinniśmy pozostawić ją na nieprzywierającej powierzchni w chłodnym miejscu wyróżniającym się dobrą wentylacją, w którym będzie na nią oddziaływało powietrze. Dzięki temu zapewnimy masie cukrowej optymalne warunki do wyschnięcia.

Gotowa masa cukrowa – gdzie kupić?

Znając odpowiedź na pytanie – jak długo schnie masa cukrowa, można również zastanowić się nad zakupem gotowego produktu. W naszej ofercie znajduje się szeroki wybór wysokiej jakości mas cukrowych, które doskonale sprawdzą się w profesjonalnym cukiernictwie. Proponujemy sprawdzone artykuły zawierające bezpieczne składniki, których użytkowanie jest nadzwyczaj komfortowe.