Cake pops to prawdziwy hit wśród deserów – choć pomysł jest stosunkowo prosty, daje dużo przestrzeni do indywidualnego dobierania składników i ozdób, a przy tym świetnie sprawdza się przy różnych okazjach. Ze względu na dopiero rosnącą popularność te efektowne kulki z ciasta bez wątpienia przyciągają wzrok. Są szybką słodką przekąską, którą można przygotować na wiele sposobów.

Jednym z pytań, które często otrzymujemy od uczestników naszych szkoleń cukierniczych, jest to, czy da się zrobić cake pops bez mascarpone – w poniższym artykule przedstawiamy możliwe rozwiązania.

Cake pops bez mascarpone – czy to możliwe?

Cake pops wyglądem przypominają lizaki, jednak pyszne kulki tworzone są z ciasta. Z tego względu deser ten jest idealną opcją, jeśli z naszego wypieku przypadkowo powstanie zakalec – możemy przeobrazić je w ten efektowny przysmak, który kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Do tego celu nada się wiele ciast o strukturze zbliżonej do babki niezależnie od smaku.

Cake popsy to przekąski, które zachwycają swoją różnorodnością. Aby jednak były udane i zachowały swoją formę, do ciasta należy dodać odpowiednie składniki, aby zapewnić masie optymalną plastyczność. W wielu przepisach dodatkiem tym będzie właśnie serek mascarpone, który często jest bazą różnych kremów do tortów. To właśnie dlatego uczestnicy naszych szkoleń cukierniczych pytają, czy można wykonać cake pops bez mascarpone.

Cake pops bez serka mascarpone – czym można zastąpić ten składnik?

Jeśli akurat nie dysponujemy takim produktem, bez problemu można przygotować cake pops bez serka mascarpone. Należy go jednak zastąpić składnikiem o podobnych właściwościach, czyli takich, które zwiążą ciasto, nadadzą mu plastyczność oraz wilgotność.

W tym celu z powodzeniem można użyć na przykład miękkiego masła lub masła orzechowego. Z ich pomocą uzyskamy taką konsystencję, która pozwoli na bezproblemowe kształtowanie masy, która z pewnością zachowa swój kształt.

Jak zrobić cake pops bez mascarpone?

Zastępowanie składników w przepisach innymi produktami wymaga odpowiedniej wiedzy na temat ich właściwości, a także roli, jaką pełnią w danym przypadku. Również taką wiedzę staramy się przekazać uczestnikom naszych szkoleń, podczas których mają okazję korzystać z doświadczenia i wsparcia prawdziwych mistrzów cukiernictwa.

W kwestii tego, jak zrobić cake pops bez mascarpone, warto pamiętać, że w tym nieskomplikowanym przepisie pozostaje duże pole do popisu dla cukiernika. Zarówno w kontekście ciasta bazowego, jak i rodzaju użytej polewy, a także wykorzystanych ozdób.

Pamiętajmy, że optymalną konsystencję masy uzyskamy wówczas, gdy pokruszymy ciasto dostatecznie dokładnie. Wówczas zagniatamy je rękami z mascarpone, masłem bądź masłem orzechowym – masa powinna przypominać plastelinę. Po uformowaniu kulek umieszczamy je na papierze do pieczenia i wkładamy na około 5-15 minut do zamrażalnika. Postępując w ten sposób cake pops bez serka mascarpone będą tak samo efektowne oraz pyszne jak przekąski z klasycznych przepisów.