Żelka owocowa jest znakomitym rozwiązaniem, dzięki któremu możemy urozmaicić przygotowywany tort, nadając mu dodatkowej tekstury i przełamania smaku. Wprowadza do wypieku element orzeźwiającego, subtelnego zaskoczenia i atrakcyjnie prezentuje się podczas serwowania gościom ciasta.

W zamieszczonym poniżej tekście zawarliśmy kilka istotnych wskazówek, dzięki którym czytelnicy odkryją, dlaczego żelki do tortu są doskonałą opcją, nadającą deserowi unikatowego charakteru.

Jak zrobić żelkę do tortu? Praktyczne wskazówki

Tort z żelką owocową nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również wyglądem. Wyrób nadaje deserowi niepowtarzalności, rześkości oraz atrakcyjności wizualnej, dzięki czemu możemy się nim delektować z każdym kolejnym kawałkiem.

Możemy przygotować dodatek ze świeżych owoców lub gotowych przecierów owocowych o wybranym smaku. Dzięki nim uzyskamy żelkę truskawkową do tortu, ale również cytrynową, malinową, mango lub borówkową, idealnie dopasowując opcję do preferencji smakowych gości lub klientów.

Bardzo istotną umiejętnością jest odpowiednie dobranie substancji żelującej i jej aplikacji do efektu jaki chcemy uzyskać. Wśród najczęściej używanych produktów żelujących spotykamy się z żelatyną, agarem i pektyną. Czym różnią się te dodatki żelujące i jak je stosować, aby uzyskać pożądany efekt dowiedz się m.in. z naszego cukierniczego kursu on-line Substacje żelujące w teorii i praktyce z Szefem naszej Akademii Igorem Zaritskim.

Jakie owoce lub pulpy owocowe wybrać na żelkę do tortu?

Wybór smaku żelki do tortu zależy nie tylko od naszych upodobań, ale również od pozostałych składników, które wykorzystamy do przygotowania deseru. Niezwykle istotne jest, aby połączenie poszczególnych smaków było spójne, dzięki czemu wypiek będzie się zarówno atrakcyjnie prezentował, jak i znakomicie smakował.

Żelka marakuja oraz malinowa mogą okazać się fantastycznym wyborem, ponieważ świetnie komponują się nie tylko z czekoladą, ale również z wanilią, śmietanką czy innymi owocami.

W czym przygotować żelkę owocową?

Żelkę owocową możemy przygotować w specjalnym, niskim rancie, który dodatkowo zabezpieczymy folią spożywczą. W ten sposób zapobiegniemy wylewaniu się masy. Po przelaniu produktu na folię powinniśmy wstawić go do lodówki, a dopiero po upływie określonego czasu przełożyć na upieczone biszkopty.

Ponadto dobrym pomysłem będzie wykorzystanie dobrej jakości form silikonowych. Po odpowiednim schłodzeniu z łatwością wyciągniemy z nich gotową do użycia żelkę. Możemy użyć formy silikonowej , która wielkością będzie pasować do insertu żelki do monoporcji lub tortu musowego.

Przygotowywanie tortu a szkolenie cukiernicze

Pyszne, zachwycające i efektowne torty wymagają maksymalnego skupienia, bogatej wiedzy oraz umiejętności. Natomiast organizowane przez nas szkolenia odbywają się pod okiem wyjątkowych mistrzów cukiernictwa, wyróżniających się dużym doświadczeniem branżowym, którym chętnie dzielą się z uczestnikami zajęć.

Podczas kursu można poznać tajniki przygotowywania różnego rodzaju tortów. To pozwoli nie tylko rozwijać swoją pasję, ale również okaże się przydatne dla osób, którym zależy na podnoszeniu kwalifikacji.

Jak zrobić tort z żelką? Podsumowanie

Tort z żelką owocową to wyjątkowy deser, który doskonale sprawdzi się podczas różnego rodzaju przyjęć. Do jego przygotowania będziemy potrzebować nie tylko akcesoriów i narzędzi do pieczenia, ale również owoców lub pulp owocowych, z których przyrządzimy tego typu dodatek.

Mimo iż przygotowanie żelki truskawkowej lub jakiejkolwiek innej nie należy do nader czasochłonnych czynności, to warto podejść do tego zadania z maksymalną uwagą oraz skupieniem, wybierając jedynie wysokiej jakości składniki.