
Pączki, Cronuty i Churrosy – Praktyczne Szkolenie Cukiernicze z Igorem Zaritskim
Jednodniowy kurs, dzięki któremy zarówno początkujący jak i doświadczony cukiernik pozna co to Cronut w praktyce! Połączymy tradycje i nowoczesność, wymyślony w nowojorskich cukierniach, cronut przypomina pączek i jest zrobiony z ciasta półfrancuskiego. Smażony a następnie wypełniony ganaszem i konfiturą i udekorowana lukrem lub czekoladą.
Pod okiem Igora Zaritskiego złamiemy, przeanalizujemy, i wykonamy recepturę na ten wyśmienity deser. Nie zabraknie także wiedzy dotyczącej sztuki smażenia tradycyjnych rzemieślniczych pączków i ekstrawaganckich hiszpańskich churosów. Poznamy sekret soczystego wnętrza pączka i chrupiącej skorupki churrosa, zdobywając umiejętności, które przeniosą Cię na zupełnie nowy poziom
Czego nauczysz się na szkoleniu:
- Nauczysz się techniki przygotowywania i wałkowania ciasta półfrancuskiego (tzw. laminowania) do idealnych cronutów.
- Poznasz proces fermentacji i smażenia ciasta drożdżowego, aby uzyskać klasyczne, idealnie pączki.
- Opanujesz przygotowanie różnych rodzajów konfitur (pomarańczowej, marakuja, malinowej, truskawkowej), poznasz tajniki żelifikacji.
- Zdobędziesz wiedzę o emulgowaniu i stabilizacji różnych ganache’ów.
- Opanujesz technikę przygotowywania ciasta parzonego i smażenia idealnie chrupiących churrosów.
- Poznasz metody pracy z lukrem i plastyczną masą czekoladową.
- Jeśli jesteśmy przy czekoladzie… omówimy zagadnienie temperowania czekolady, zapewniające idealną teksturę i połysk.
















Na tym kursie wykonamy:
- Pączki rzemieślnicze w różnych smakach
- Cronuty w kilku odsłonach
- Hiszpańskie Churossy w sosie czekoladowym
- Ciasto półfrancuskie
- Konfiture pomarańczowa
- Konfiture marakuja
- Konfiture malinową
- Konfiture truskawkową
- Ganache cytrynowe
- Ganache czekoladowe
- Ganache pistacjowe
- Ganache karmelowe
- Lukier-Plastyczny
- Mase czekoladową
Szczegóły szkolenia
- Szkolenie odbywa się na drugim piętrze budynku Sempre (zobacz jak dojechać) – Pruszków, Wiejska 13A, w wyposażonej w potrzebny sprzęt i wszystkie materiały, przestronnej, sali.
- Zapewniamy parking, wszelkie surowce, kawę i lunch, dyplom potwierdzający udział w szkoleniu, rabat na zakupy w sklepie Sempre i fotorelacje z szkolenia.
- Zapraszamy na godzinę 900, szkolenie zakończy się około godziny 1900, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje
- Wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą. Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.
Szkolenie z poprowadzi:

Superfinalista World Chocolate Masters 2022 oraz szef Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, gdzie oferuje wiedzę zarówno początkującym jak i zaawansowanym cukiernikom. Odważnie okrywa cały czas nowe smaki i nie boi się podpisywać pod nimi swoim nazwiskiem, razem z Cacao Barry stworzył swoją autorską czekoladę „Bio Botanica 75.3%”
Na szkoleniach wspiera swoją wiedzę techniczną, ogromnym doświadczeniem i nieprzeciętnym zmysłem artystycznym.
- W 2010 roku stanął na podium w prestiżowym konkursie Mondial des Arts Sucres, w Paryżu, na którym zrobił 3 rzeźby z cukru, pastilażu oraz czekolady.
- W 2013 roku zajmuje 2 miejsce w konkursie World Chocolate Masters preselection Stambul 2013. Temat konkursu: „Architektura smaku”
- W 2015 roku zajmuje 1 miejsce i zostaje Mistrzem Ukrainy w konkursie Best Ukraine Pastry Shef Lwow 2015. Temat konkursu: „Jesienna inspiracja, torty, praliny”
- W 2021 staje się finalistą World Chocolate Masters 2022 jako reprezentant Polski
Nasze Opinie:
Dołącz do naszego kursu, warsztatu cukierniczego i odkryj radość tworzenia wyjątkowych deserów! Wypełnij formularz, wyślij, i zarezerwuj miejsce rozpoczynając swoją słodką przygodę. Po szkoleniu otrzymasz certyfikat potwierdzający Twoje nowe umiejętności.
Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:
Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl
