Home Szkolenia Cukiernicze Pączki, Cronuty i Churrosy – Praktyczne Szkolenie Cukiernicze z Igorem Zaritskim
Cronut churossy i pączki – Szkolenie Cukiernicze z Igorem Zaritskim

Pączki, Cronuty i Churrosy – Praktyczne Szkolenie Cukiernicze z Igorem Zaritskim

Jednodniowy kurs, dzięki któremy zarówno początkujący jak i doświadczony cukiernik pozna co to Cronut w praktyce! Połączymy tradycje i nowoczesność, wymyślony w nowojorskich cukierniach, cronut przypomina pączek i jest zrobiony z ciasta półfrancuskiego. Smażony a następnie wypełniony ganaszem i konfiturą i udekorowana lukrem lub czekoladą.

Pod okiem Igora Zaritskiego złamiemy, przeanalizujemy, i wykonamy recepturę na ten wyśmienity deser. Nie zabraknie także wiedzy dotyczącej sztuki smażenia tradycyjnych rzemieślniczych pączków i ekstrawaganckich hiszpańskich churosów. Poznamy sekret soczystego wnętrza pączka i chrupiącej skorupki churrosa, zdobywając umiejętności, które przeniosą Cię na zupełnie nowy poziom

Czego nauczysz się na szkoleniu:

  • Nauczysz się techniki przygotowywania i wałkowania ciasta półfrancuskiego (tzw. laminowania) do idealnych cronutów.
  • Poznasz proces fermentacji i smażenia ciasta drożdżowego, aby uzyskać klasyczne, idealnie pączki.
  • Opanujesz przygotowanie różnych rodzajów konfitur (pomarańczowej, marakuja, malinowej, truskawkowej), poznasz tajniki żelifikacji.
  • Zdobędziesz wiedzę o emulgowaniu i stabilizacji różnych ganache’ów.
  • Opanujesz technikę przygotowywania ciasta parzonego i smażenia idealnie chrupiących churrosów.
  • Poznasz metody pracy z lukrem i plastyczną masą czekoladową.
  • Jeśli jesteśmy przy czekoladzie… omówimy zagadnienie temperowania czekolady, zapewniające idealną teksturę i połysk.

Na tym kursie wykonamy:

  • Pączki rzemieślnicze w różnych smakach
  • Cronuty w kilku odsłonach
  • Hiszpańskie Churossy w sosie czekoladowym
  • Ciasto półfrancuskie
  • Konfiture pomarańczowa
  • Konfiture marakuja
  • Konfiture malinową
  • Konfiture truskawkową
  • Ganache cytrynowe
  • Ganache czekoladowe
  • Ganache pistacjowe
  • Ganache karmelowe
  • Lukier-Plastyczny
  • Mase czekoladową

Szczegóły szkolenia

  • Szkolenie odbywa się na drugim piętrze budynku Sempre (zobacz jak dojechać) – Pruszków, Wiejska 13A, w wyposażonej w potrzebny sprzęt i wszystkie materiały, przestronnej, sali.
  • Zapewniamy parking, wszelkie surowce, kawę i lunch, dyplom potwierdzający udział w szkoleniu, rabat na zakupy w sklepie Sempre i fotorelacje z szkolenia.
  • Zapraszamy na godzinę 900, szkolenie zakończy się około godziny 1900, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje
  • Wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą. Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.

Szkolenie z poprowadzi:

Akademia Cukiernicza Warsaw Academy of Pastry Arts - Igor Zaritskiy

Superfinalista World Chocolate Masters 2022 oraz szef Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, gdzie oferuje wiedzę zarówno początkującym jak i zaawansowanym cukiernikom. Odważnie okrywa cały czas nowe smaki i nie boi się podpisywać pod nimi swoim nazwiskiem, razem z Cacao Barry stworzył swoją autorską czekoladę „Bio Botanica 75.3%”

Na szkoleniach wspiera swoją wiedzę techniczną, ogromnym doświadczeniem i nieprzeciętnym zmysłem artystycznym. 

  • W 2010 roku stanął na podium w prestiżowym konkursie Mondial des Arts Sucres, w Paryżu, na którym zrobił 3 rzeźby z cukru, pastilażu oraz czekolady.
  • W 2013 roku zajmuje 2 miejsce w konkursie  World Chocolate Masters preselection Stambul 2013. Temat konkursu: „Architektura smaku
  • W 2015 roku zajmuje 1 miejsce i zostaje Mistrzem Ukrainy  w konkursie Best Ukraine Pastry Shef Lwow 2015. Temat konkursu: „Jesienna  inspiracja, torty, praliny”
  • 2021 staje się finalistą World Chocolate Masters 2022 jako reprezentant Polski

Nasze Opinie:

Dołącz do naszego kursu, warsztatu cukierniczego i odkryj radość tworzenia wyjątkowych deserów! Wypełnij formularz, wyślij, i zarezerwuj miejsce rozpoczynając swoją słodką przygodę. Po szkoleniu otrzymasz certyfikat potwierdzający Twoje nowe umiejętności.

Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:

Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl

Data

28 sty 2026

Czas

09:00 - 19:00

Koszt

1100 zł (brutto)

Lokalizacja

Sempre Group Sp. Z o.o.
Pruszków, Wiejska 13A
Kategoria