
Francuskie Wypieki Cukiernicze – Jednodniowe szkolenie z Lesią Moroz
Na tym szkoleniu zarówno początkujący jak i doświadczony cukiernik odkryje Sekrety Francuskiego Cukiernictwa. Jednodniowe, praktyczne szkolenie z wypieków francuskich. Lesia Moroz wprowadzi was w świat smaków i technik klasycznych, deserów. Przygotowanie waniliowego Flanu, delikatnej babki rumowej czy aromatycznego gateau basque z figą nie będzie już problemem. Nie zabraknie również pysznych ciasteczek z orzechami włoskimi, jabłkiem i karmelem. I wiele więcej!
Czego nauczysz się na szkoleniu:
- Opanujesz technikę przygotowania ciasta parzonego i drożdżowego.
- Nauczysz się pracy z ciastem kruchym
- Poznasz zasady laminowania i pracy z francuskim ciastem listkowym, przygotowując perfekcyjny Millefeuille.
- Odkryjesz tajniki emulgowania i napowietrzania mas biszkoptowych, tworząc lekkie magdalenki.
- Przećwiczysz balansowanie tekstur w ciastkach.
- Nauczysz się kontrolować strukturę ciasta, pracując nad idealnym Marble Cake o równym marmurkowym wzorze.
- Opanujesz fermentację kontrolowaną i stabilizację kremów maślanych na przykładzie Tarte Tropézienne.
- Poznasz techniki pracy z ganache, praliné i orzechowymi inseram.












Na tym kursie z wypieków francuskich wykonamy:
- Rum baba
- Flan czekoladowy
- Millefeuille
- Marble cake (ciasto marmurkowe)
- Tropezienne z brzoskwinią i kwiatem pomarańczy
- Magdalenka pistacjowa
- Tarta Gruszkowa
- Tarta czekolada / praline pecan
Szkolenie z wypieków francuskich poprowadzi:

Lesia Moroz – Pierwsze kroki związane z gastronomią rozpoczęły się dla niej w wieku 16 lat. Początkowo pracowała na kuchni, ale ze względu na ogromne zamiłowanie do cukiernictwa, postanowiła podążać tą ścieżką. Zdobywała doświadczenie cukiernicze w najlepszych warszawskich restauracjach, angażując się w różnorodne szkolenia oraz odbywając staże, które pomagały jej rozwijać się i napędzały do działania. W 2022 roku zajęła drugie miejsce w Mistrzostwach Polski na Praline, a w tym roku również drugie miejsce zdobyła w konkursie Debic Pastry Cup. Obecnie jest szefem w renomowanej cukierni o nazwie Tonka.
Szczegóły szkolenia
- Szkolenie odbywa się na drugim piętrze budynku Sempre (zobacz jak dojechać) – Pruszków, Wiejska 13A, w wyposażonej w potrzebny sprzęt i wszystkie materiały, przestronnej, sali.
- Zapewniamy parking, wszelkie surowce, kawę i lunch, dyplom potwierdzający udział w szkoleniu, rabat na zakupy w sklepie Sempre i fotorelacje z szkolenia.
- Zapraszamy na godzinę 900, szkolenie zakończy się około godziny 1900, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje
- Wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą. Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.
Nasze Opinie:
Dołącz do naszego kursu, warsztatu cukierniczego i odkryj radość tworzenia wyjątkowych deserów! Wypełnij formularz, wyślij, i zarezerwuj miejsce rozpoczynając swoją słodką przygodę. Po szkoleniu otrzymasz certyfikat potwierdzający Twoje nowe umiejętności.
Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:
Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl
