Home Szkolenia Cukiernicze Tort z Figurką dla Początkujących – Szkolenie cukiernicze z Ewą Drzewicką-Łyżwą

Tort z Figurką dla Początkujących – Szkolenie cukiernicze z Ewą Drzewicką-Łyżwą

Szkolenie jednodniowe z tworzenia tortu na prawdziwych biszkoptach oraz z figurką cukrową.

Na tym szkoleniu pracujemy na prawdziwym cieście biszkoptowym przełożonym kremem śmietanowym. Po wykonaniu i otynkowaniu tortu, osadzimy na nim wykonaną wcześniej fantastyczną figurkę wraz z dekoracjami. Dolne piętro jest jadalne (na bazie biszkoptu i kremów), a górne piętro wykonane z atrapy i obłożone masą cukrową.

Omówimy zarówno przydatne porady jak i najczęściej popełniane błędy w tworzeniu tortów. Takie jak pękanie tynku, wypiek biszkoptów, dobieranie odpowiednich barwników, transport itp.

Czego dokładnie dowiesz się z szkolenia?

Wprowadzenie teoretyczne

  • Budowa tortów piętrowych
  • Różnice między piętrem jadalnym a atrapą
  • Wymagania higieniczne przy pracy z masą cukrową i kremami
  • Bezpieczeństwo i stabilność konstrukcji

Przygotowanie dolnego piętra (biszkopt + krem)

  • Upieczenie biszkoptu (technologia, proporcje, stabilizacja)
  • Nasączenie i przełożenie kremami
  • Wyrównanie i obłożenie kremem pod masę cukrową lub tynkowanie masą maślaną
  • Wzmocnienie piętra przy użyciu rurek/drewnianych kołków
  • Zabezpieczenie powierzchni pod kolejne piętro
  • Wykonanie dekoracyjnych fal z masy cukrowej

Wykonanie górnego piętra (atrapa)

  • Dobór atrapy (styropianowa, piankowa)
  • Obłożenie atrapy masą cukrową
  • Wygładzanie i wykańczanie powierzchni
  • Przygotowanie do montażu na dolnym piętrze

Montaż tortu

  • Osadzenie podpór w dolnym piętrze
  • Wyważenie i wypoziomowanie pięter
  • Umieszczenie atrapy na dolnym piętrze
  • Zabezpieczenie konstrukcji (np. centralny kołek)

Wykończenie i dekoracje

  • Finalne dekoracje masą cukrową
  • Elementy dodatkowe (elementy dekoracji, figurki, toppery)
  • Bezpieczne transportowanie tortu

Szczegóły szkolenia

  • Szkolenie odbywa się na drugim piętrze budynku Sempre (zobacz jak dojechać) – Pruszków, Wiejska 13A, w wyposażonej w potrzebny sprzęt i wszystkie materiały, przestronnej, sali.
  • Zapewniamy parking, wszelkie surowce, kawę i lunch, dyplom potwierdzający udział w szkoleniu, rabat na zakupy w sklepie Sempre i fotorelacje z szkolenia.
  • Zapraszamy na godzinę 900, szkolenie zakończy się około godziny 1900, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje
  • Wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą. Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.

Prowadzący szkolenie:

Ewa Drzewicka-Łyżwa  – Dyplomowana cukierniczka z tytułem mistrzowskim, Instruktorka zawodu. Dwukrotnie zdobyła złoty medal, w tym medalistka Mistrzostw Świata. Sześciokrotna uczestniczka mistrzostw tortów na targach Expo Sweet w Warszawie, gdzie w 2018 zdobyła wicemistrzostwo  Europy, a w 2019 Polski. Z pasji i zamiłowania jest sugarcrafterką, miłośniczka konkursów cukierniczo-dekoratorskich. Swoją wiedzą i umiejętnościami dzieli się w niezwykle magiczny sposób, zarażając swoją miłością do piękna i dekoratorstwa w cukiernictwie.

Dołącz do naszego kursu, warsztatu cukierniczego i odkryj radość tworzenia wyjątkowych deserów! Wypełnij formularz, wyślij, i zarezerwuj miejsce rozpoczynając swoją słodką przygodę. Po szkoleniu otrzymasz certyfikat potwierdzający Twoje nowe umiejętności.

Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:

Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl

Data

08 sty 2026

Czas

09:00 - 18:00

Koszt

1100 zł (brutto)

Lokalizacja

Sempre Group Sp. Z o.o.
Pruszków, Wiejska 13A