
Tort z Figurką dla Początkujących – Szkolenie cukiernicze z Ewą Drzewicką-Łyżwą
Szkolenie jednodniowe z tworzenia tortu na prawdziwych biszkoptach oraz z figurką cukrową.
Na tym szkoleniu pracujemy na prawdziwym cieście biszkoptowym przełożonym kremem śmietanowym. Po wykonaniu i otynkowaniu tortu, osadzimy na nim wykonaną wcześniej fantastyczną figurkę wraz z dekoracjami. Dolne piętro jest jadalne (na bazie biszkoptu i kremów), a górne piętro wykonane z atrapy i obłożone masą cukrową.
Omówimy zarówno przydatne porady jak i najczęściej popełniane błędy w tworzeniu tortów. Takie jak pękanie tynku, wypiek biszkoptów, dobieranie odpowiednich barwników, transport itp.
Czego dokładnie dowiesz się z szkolenia?
Wprowadzenie teoretyczne
- Budowa tortów piętrowych
- Różnice między piętrem jadalnym a atrapą
- Wymagania higieniczne przy pracy z masą cukrową i kremami
- Bezpieczeństwo i stabilność konstrukcji
Przygotowanie dolnego piętra (biszkopt + krem)
- Upieczenie biszkoptu (technologia, proporcje, stabilizacja)
- Nasączenie i przełożenie kremami
- Wyrównanie i obłożenie kremem pod masę cukrową lub tynkowanie masą maślaną
- Wzmocnienie piętra przy użyciu rurek/drewnianych kołków
- Zabezpieczenie powierzchni pod kolejne piętro
- Wykonanie dekoracyjnych fal z masy cukrowej
Wykonanie górnego piętra (atrapa)
- Dobór atrapy (styropianowa, piankowa)
- Obłożenie atrapy masą cukrową
- Wygładzanie i wykańczanie powierzchni
- Przygotowanie do montażu na dolnym piętrze
Montaż tortu
- Osadzenie podpór w dolnym piętrze
- Wyważenie i wypoziomowanie pięter
- Umieszczenie atrapy na dolnym piętrze
- Zabezpieczenie konstrukcji (np. centralny kołek)
Wykończenie i dekoracje
- Finalne dekoracje masą cukrową
- Elementy dodatkowe (elementy dekoracji, figurki, toppery)
- Bezpieczne transportowanie tortu











Szczegóły szkolenia
- Szkolenie odbywa się na drugim piętrze budynku Sempre (zobacz jak dojechać) – Pruszków, Wiejska 13A, w wyposażonej w potrzebny sprzęt i wszystkie materiały, przestronnej, sali.
- Zapewniamy parking, wszelkie surowce, kawę i lunch, dyplom potwierdzający udział w szkoleniu, rabat na zakupy w sklepie Sempre i fotorelacje z szkolenia.
- Zapraszamy na godzinę 900, szkolenie zakończy się około godziny 1900, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje
- Wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą. Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.
Prowadzący szkolenie:

Ewa Drzewicka-Łyżwa – Dyplomowana cukierniczka z tytułem mistrzowskim, Instruktorka zawodu. Dwukrotnie zdobyła złoty medal, w tym medalistka Mistrzostw Świata. Sześciokrotna uczestniczka mistrzostw tortów na targach Expo Sweet w Warszawie, gdzie w 2018 zdobyła wicemistrzostwo Europy, a w 2019 Polski. Z pasji i zamiłowania jest sugarcrafterką, miłośniczka konkursów cukierniczo-dekoratorskich. Swoją wiedzą i umiejętnościami dzieli się w niezwykle magiczny sposób, zarażając swoją miłością do piękna i dekoratorstwa w cukiernictwie.
Dołącz do naszego kursu, warsztatu cukierniczego i odkryj radość tworzenia wyjątkowych deserów! Wypełnij formularz, wyślij, i zarezerwuj miejsce rozpoczynając swoją słodką przygodę. Po szkoleniu otrzymasz certyfikat potwierdzający Twoje nowe umiejętności.
Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:
Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl
