Placek Maślano- Marcepanowy Na Delikatnym Cieście Drożdżowym

Puszysty, mięciutki placek drożdżowy z marcepanem – Jak zrobić ciasto drożdżowe, czyli przepis na proste ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 850 g mąki pszennej, typ 550
  • 50g drożdży
  • 100g cukru
  • 500g mleka 3,2%
  • 90g masła
  • 7g soli
  • Wanilia, cytryna

Składniki na nadzienie marcepanowe:

Ponadto:

Płatki migdałowe, cukier kryształ

Czekolada - temat przewodni poniższych szkoleń

Kurs czekoladowy z Igorem Zaritskim

Monoporcje z Maciejem Wiśniewskim

Draże czekoladowe i nugat z Igorem Zaritskim

Przepis na blachę 60 x 40

Przygotowanie ciasta:

Zagnieść ciasto drożdżowe ( mikser: 2 min na wolnych obrotach/ 10 min na szybkich obrotach, temperatura ciasta: ok. 22/24 st. C )

Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45min w temperaturze pokojowej; następnie zagnieść i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Rozwałkować ciasto drożdżowe na wielkość blachy i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h.

Przygotowanie nadzienia:

W celu wykonania nadzienia wymieszać surową masę marcepanową, masło i pomadę/lub miód na gładką masę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe posmarować mlekiem, punktowo rozmieścić  szprycując do wewnątrz nadzienie marcepanowe i posypać płatkami migdałowymi z cukrem kryształowym.

Nasze kursy tematyczne z podstaw cukierniczych

Kurs piekarski z Yaroslavem Semkiv

Podstawy cukiernictwa z Igorem Zaritskim

Podstawy produkcji lodów z Krzysztofem Smoleniem

Jak długo piec ciasto drożdżowe

Ciasto z reguły pieczemy w temperaturze ok. 200 st. C ok. 25 min. wszytko zależy oczywiście od piekarnika jaki mamy do dyspozycji, dlatego zawsze warto sprawdzić stopień wypieczenia przed wyjęciem z piekarnika.

W przygotowaniu przepisu na naszych szkoleniach cukierniczych będzie Wam mentorował:

Igor Zaritskiy

Utalentowany, kreatywny, pracowity i przede wszystkim doświadczony cukiernik!
Mówi o sobie:
Cukiernictwo jest moją pasją. Ostatnie 10 lat poświęciłem na podnoszenie kwalifikacji i zdobywanie nowych umiejętności cukierniczych, w wyniku czego trzykrotnie stanąłem na podium w kilku znanych światowych konkursach. Moja ciężka praca i pasja zawsze stanowiły ogromne zaangażowanie, dając mi uznawanie i lojalność klientów

Torty - nasze szkolenia cukiernicze

Szkolenie "Tort weselny" z Iwoną Wendel, czyli „Ciotką Bezą”

Szkolenie z tortu nowoczesnego z Igorem Zaritskim

Torty dekoracyjne z Ewą Drzewicką-Łyżwą (styl Fault Line Cake)

Przeczytaj także:


Strona Główna Wiedza Cukiernicza Placek Maślano- Marcepanowy Na Delikatnym Cieście Drożdżowym