Babka wielkanocna, obok mazurka, to ozdoba świąt, a przepisów na nią jest wiele. Historia babki sięga  XVII wieku i czasów Rzeczpospolitej Obojga Narodów.
Jak pogodzić kulinarne ambicje z napiętym grafikiem przedświątecznych zadań? Jeśli chcesz samodzielnie upiec babkę, przedstawiamy przepis na 1 formę Wielkanocnej Babki Piaskowej z bakaliami o pojemności ok. 1,5kg ciasta.

Ciasto:

  • 250 g Masło 82%
  • 300 g Cukier Puder
  • 300 g Jaja
  • 400 g Mąka
  • 300 g Bakalii

Syrop do nasączania ciasta:

  • 200 g Woda
  • 80 g Cukier
  • 5 g Ekstrakt waniliowy
  • 40 g Rum lub likier kokosowy

Lukier:

  • 500 gr Cukier Puder
  • 70 g Białko
  • 25 g Glukoza ( opcjonalnie )
  • 15 g Sok Cytryny

Niezbędne Akcesoria:

Przygotowanie ciasta:

Ciasto z reguły pieczemy w temperaturze ok. 200 st. C ok. 25 min. wszytko zależy oczywiście od piekarnika jaki mamy do dyspozycji, dlatego zawsze warto sprawdzić stopień wypieczenia przed wyjęciem z piekarnika.

Masło ubić z cukrem pudrem, do uzyskania gładkiej konsystencji o jasnym kolorze. Następnie zacząć dodawać stopniowo jajka, cały czas ubijając. Masę najlepiej ubijać w mikserze tzw. łopatką.

PORADA! Po dodaniu jajek masa może wyglądać na trochę zważoną. Jest to naturalne zjawisko po połączeniu tłuszczu z płynnymi jajkami. Nie przejmujemy się tym!

Do misy z ubitym masłem i jajkami, wsypać mąkę i bakalie. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy do wypieku babek z kominem lub innej dowolnej. Wypiekać w zależności od pieca:

  • przy termoobiegu 170 C 40 minut
  • przy piekarniku góra/dół 190 C 60 minut.

PORADA! Jeżeli na wstępie widzimy, że ciasto zaczyna się szybko rumienić temperaturę należy zmniejszyć. Ładnie wyrośnięte ciasto będzie od góry popękane. Po upływie podanego czasu, trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem, wbijając go w wypieczoną chrupką część ciasta (do końca, obracając nim dookoła), czy ciasto w środku jest wypieczone. Patyczek powinien być suchy. Jeżeli znajdują się na nim resztki wilgotnego ciasta, pozostawiamy formę w piekarniku jeszcze na 5 min. Czynność tą powtarzamy do czasu uzyskania suchego patyczka.

Babkę wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.

Przygotowanie syropu i nasączanie ciasta:

W czasie jak piecze się Babka, przygotować syrop. Wodę, cukier, ekstrakt waniliowy wlać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. Przestudzić i dodać rum lub likier kokosowy.

Lekko ciepłą Babkę najlepiej postawić na kratce do studzenia ( pod spód podłożyć tackę) lub wstawić ją do większej misce. Babkę oblewamy syropem po całości od góry. Ciasto przekładamy do drugiej miski lub z kratką na drugą tackę. Syropem, który pozostał w naczyniu ponownie oblać Babkę. Czynność powtórzyć do momentu wykurzania całego syropu.

PORADA! Dla uzyskania najlepszego efektu nasączenia ciasta należy oblewać ciepłą Babkę, ciepłym syropem.

Przygotowanie lukru:

Wszystkie komponenty łączymy w mikserze do uzyskania gęstej i lśniącej konsystencji. Lukier do dekoracji powinien mieć lekko lejącą konsystencję. W tym celu należy go trochę podgrzać i w razie potrzeby dodać odrobinę ciepłej wody.

Dekoracja ciasta:

Lukier przekładamy do worka cukierniczego i nanosimy go okręgami na górę Babki. Powinno być go tyle by trochę spłynął na boki. Ciasto najlepiej jest podnieść na talerzyku i od spodu równomierni popukać. Spowoduje to równomierne, powolne spływanie lukru w dół. Na Babce utworzy się biały kołnierzyk lukrowy.

Tak przygotowaną Babkę piaskową można udekorować własnoręcznie przygotowanymi dekoracjami czekoladowymi lub wykorzystać już gotowe świąteczne wzory z czekolady w kształcie wielkanocnych figurek króliczków, zajączków lub kurczaczków.

Gotowa Babka Wielkanocna smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu. Polecamy przygotować ją na dzień przed podaniem. Ciasto przechowywane pod przykryciem zachowa świeżość przez ok. 3 dni.

W przygotowaniu przepisu na naszych szkoleniach cukierniczych będzie Wam mentorował:

IGOR ZARITSKIY 

Utalentowany, kreatywny, pracowity i przede wszystkim doświadczony cukiernik!
Mówi o sobie:
Cukiernictwo jest moją pasją. Ostatnie 10 lat poświęciłem na podnoszenie kwalifikacji i zdobywanie nowych umiejętności cukierniczych, w wyniku czego trzykrotnie stanąłem na podium w kilku znanych światowych konkursach. Moja ciężka praca i pasja zawsze stanowiły ogromne zaangażowanie, dając mi uznawanie i lojalność klientów

W przygotowywaniu przepisu na pewno przydadzą Ci się: