W jednej z niezwykle popularnych animacji o pewnym zielonym ogrze padło wbrew pozorom bardzo ważne zdanie: “Tort! Wszyscy lubią tort!” – i trudno się z nim nie zgodzić. Torty przygotowuje się na różne okazje – ale nie tylko. Często pieczemy je, bo akurat mamy na nie ochotę. Jednym z najważniejszych elementów tych łakoci jest oczywiście to, w jaki sposób się one prezentują. Tort może stać się prawdziwym dziełem sztuki, jeżeli odpowiednio zaplanujemy dekoracje i przygotujemy się do całego procesu. O czym należy pamiętać podczas dekoracji tortu? Jakie narzędzia i umiejętności będą nam potrzebne? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z ozdabianiem ciast można znaleźć w poniższym artykule, do którego lektury serdecznie zapraszamy.
Dekorowanie tortów – jak zacząć?
Zanim przystąpimy do dekorowania, w pierwszej kolejności musimy mieć gotowy tort. Co oznacza, że wpierw musimy wszystko zaplanować i uszykować bazę, którą następnie będziemy ozdabiać. Standardowo tort składa się z kilku warstw miękkiego biszkoptu (tutaj zarówno ilość, jak i rodzaj zależy od upodobań), które przekłada się warstwami kremu. Sam krem odgrywa tutaj bardzo ważną rolę i może zostać przygotowany na wiele różnych sposobów – jego smak oraz znajdujące się w nim dodatki to kwestia upodobań. To jednak nie koniec. Tradycyjny tort najczęściej pokrywany jest “tynkiem”, czyli warstwą, która zakryje biszkopt oraz krem i będzie stanowić podstawę pod dalsze dekorowanie. Tynk można wykonać na kilka sposobów i w procesie tworzenia nadać mu określonego smaku i koloru.
Czy dekorowanie tortów jest trudne?
Wielu osobom wydaje się, że przygotowywanie i dekorowanie tortów jest procesem skomplikowanym. Nie jest to do końca prawdą – można piec proste ciasta i ozdabiać je minimalistycznie, a również będą prezentowały się fantastycznie. Kluczem do rozpoczęcia swojej przygody z ozdabianiem tortów jest jednak odpowiednie podejście oraz przygotowanie.
Planując dekorowanie tortu, warto zaplanować w jakim stylu chcemy go wykończyć. W zależności od tego upewnić się, że posiadamy wszystkie niezbędne akcesoria i produkty, bez których faktycznie przygotowywanie dekoracji ciasta może okazać się trudne.
Jeśli planujesz tort w stylu klasycznym wykańczany tynkiem, dekoracje możesz przygotować z masy maślanej. Pięknie prezentują się kwiaty, do których potrzebne są różnorodne tylki, worki cukiernicze i barwniki spożywcze, do zabarwienia kremu maślanego.
W tortach artystycznych, często pojawiają się elementy dekoracji wykonane różnymi technikami i z różnych składników, takich jak papier waflowy, masy do koronek i lukier plastyczny. Do tego rodzaju dekoracji przydatne będą specjalne maty i wykrawaczki do mas cukrowych.
Jeśli planujesz tort piętrowy, potrzebne będą rurki do stelaża i specjalne podkłady do ciasta. Wszystkie te akcesoria cukiernicze znajdziesz w dobrze zaopatrzonym sklepie dla cukierników.
Dekoracja tortów – w jaki sposób się przygotować?
Nie można jednak zapominać o tym, że nawet najlepszy sprzęt nie pomoże, jeśli nie posiadamy odpowiednich umiejętności i wiedzy. Tę z kolei obecnie można zdobyć na wiele sposobów. Najlepszą opcją jest zgłoszenie się do specjalistów, którzy krok po kroku wyjaśnią i pokażą w jaki sposób przygotowywać oraz ozdabiać ciasta. Do takich należy Akademia Wapas, w której szkolenia prowadzą Mistrzynie tortów. Zobacz nasze bezpłatne szkolenie on-line 6 rodzajów biszkoptów – szkolenie cukiernicze i poznaj aktualne szkolenia stacjonarne z mistrzami cukiernictwa – https://www.wapas.pl/kalendarz/, podczas których można nauczyć się od podstaw jak dekorować torty i tworzyć doskonałe wypieki cukiernicze.
Zobacz także:
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?
- Co to są monoporcje i jak je zrobić?
- Jak nasze szkolenia pomogą Ci rozwinąć karierę cukierniczą?
- Krem śmietankowy – jak go przygotować?
- Wanilia w cukiernictwie. Krem waniliowy – jak go przygotować i do czego wykorzystać?