Ciasto parzone to jeden z tych podstawowych przepisów cukierniczych, który z pozoru może wydawać się prosty, a w rzeczywistości wymaga ogromnej precyzji, cierpliwości i zrozumienia procesu. W naszej pracy w Warsaw Academy of Pastry Arts od lat pokazujemy, jak z tych podstawowych komponentów wydobyć maksimum potencjału i stworzyć wypieki, które nie tylko zachwycają smakiem, ale i estetyką. Ciasto parzone, ciasto ptysiowe, eklerki, ptysie czy klasyczny Paris-Brest – to wypieki, które od dziesięcioleci podbijają serca smakoszy na całym świecie. Wierzymy, że dzięki naszemu doświadczeniu i wiedzy, każdy może opanować ich przygotowanie, o ile tylko zrozumie ideę kryjącą się za procesem.

Ciasto parzone

W codziennej pracy podczas szkoleń cukierniczych spotykamy się z osobami, które są zaskoczone tym, jak bardzo techniczne potrafi być ciasto parzone. Niezależnie od tego, czy przygotowujemy eklery, czy ptysie – wszystko zaczyna się właśnie od tej jednej, kluczowej bazy. Sam proces parzenia polega na podgrzaniu wody z tłuszczem, dodaniu mąki w odpowiednim momencie i energicznym jej rozmieszaniu, aż do uzyskania zwartej, gładkiej masy.

Ciasto parzone – przepis i wskazówki

Dzieląc się wiedzą, która wypływa z wieloletniego doświadczenia naszych trenerów, przekonaliśmy się, że sekretem udanego ciasta parzonego jest dokładne obserwowanie reakcji składników. Czas gotowania masy przed dodaniem mąki, odpowiedni dobór tłuszczu, precyzyjne szprycowanie oraz kontrolowanie temperatury pieczenia – wszystkie te elementy mają ogromny wpływ na efekt.

Ciasto ptysiowe

Ciasto ptysiowe, choć powstaje dokładnie z tej samej bazy co inne wypieki na cieście parzonym, wymaga nieco innego podejścia pod względem formowania i pieczenia. Jego cechą charakterystyczną jest lekkość oraz chrupiąca, złocista skórka. Przygotowując ciasto ptysiowe przepis podstawowy, skupiamy się na równomiernym szprycowaniu, zachowaniu odpowiedniego odstępu między wypiekami i pieczeniu bez otwierania piekarnika, co mogłoby zaburzyć strukturę ptysia.

Ciasto ptysiowe – przepis podstawowy

Podstawy przygotowania ciasta ptysiowego to temat, który wymaga szczególnej uwagi i skrupulatności. Kluczowe znaczenie ma tutaj nie tylko proporcja składników, ale też jakość mąki czy rodzaj tłuszczu.

Ciasto na ptysie – szkolenie

Szkolenie z ciasta parzonego i ptysiowego to jedno z naszych flagowych wydarzeń, prowadzone przez Igora Zaritskiego – trenera o międzynarodowym doświadczeniu, którego wiedza i precyzja inspirują uczestników do kulinarnego rozwoju. Podczas jednodniowego kursu, który organizujemy w naszej nowoczesnej przestrzeni w Sempre Group w Warszawie, uczymy wszystkiego – od podstaw, przez szprycowanie, po zaawansowane dekoracje i przechowywanie gotowych wyrobów. Ciasto na ptysie to baza dla eklerów, Paris-Brest czy klasycznych ptysiów, a każda z tych form wymaga nieco innego podejścia. Na szkoleniu pokazujemy m.in. jak przygotować eklerki o smaku chałwy i czarnej porzeczki, tiramisu, pistacji, a także ptysie z mango i marakują oraz Saint-Honoré. To nie tylko okazja do nauki, ale też możliwość pracy na profesjonalnym sprzęcie i z najwyższej jakości surowcami, które stanowią standard w branży cukierniczej.