Warsaw Academy of Pastry Arts   Maciej Rosiński (1)

Maciej Rosiński

Ambasador dobrego smaku

Jest ambasadorem marki Callebaut, oraz wykładowcą na Chocolate Academy. Ceniony fachowiec i profesjonalista. Obecnie realizuje się jako szkoleniowiec z zakresu kuchni słonej, a także cukiernictwa. W latach 2007-2018 pełnił funkcję szefa kuchni w restauracji Affogato w Łodzi.

Reprezentując Polskę zdobył brązowy medal na Marco Polo Cup w Szanghaju. W roku 2016 był trenerem Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów w zakresie wyrobów cukierniczych i deserów. Zdobywca dwóch czapek Gault&Millau 2017 oraz 2018, a także nominowany w kategorii Szef Jutra. W roku 2016 nominowany przez Poradnik Restauratora w kategorii Szef Roku. Wyróżniony tytułem Szefa Roku 2016 oraz Ambasadora Łódzkiej Gastronomii 2017 w Łódzkich Nagrodach Kulinarnych. Jako Juror zasiadał między innymi w Chefs Culinar Cup 2016, 2017 i 2018, w Kulinarnym Pucharze Polski 2017 i Mistrzostwach Polski w przygotowaniu deseru talerzowego 2018.

Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata. Ponadto, słynie również z nieprzeciętnych i wyrafinowanych w smaku deserów, tortów i ciast, które tworzy od podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać.