
Bukiety z kwiatów cukrowych – szkolenie cukiernicze z Marią Shramko
Zapraszamy serdecznie na trzy dniowy praktyczny kurs na temat tworzenia kwiatów cukrowych z masy cukrowej.
Odkryj sztukę tworzenia oszałamiających bukietów z kwiatów cukrowych na wyjątkowym kursie prowadzonym przez wielokrotną mistrzynię świata, Marię Shramko. Podczas szkolenia poznasz tajniki przygotowania realistycznych, jadalnych dekoracji, które mogą służyć jako dodatek do twoich tortów ale także są dziełami sztuki same w sobie. To idealna okazja, aby podnieść swoje umiejętności cukiernicze na najwyższy poziom oraz spotkać wybitną osobę świata cukiernictwa.
Maria Shramko, zdobywczyni aż 11 złotych medali w międzynarodowych konkursach, podzieli się z Tobą swoją wiedzą i doświadczeniem zdobytym przez lata.
Program szkolenia:
- Techniki tworzenia kwiatów
Omówienie narzędzi, rodzajów past i barwników:
- Praca z barwnikami
- Wykonywanie części kwiatowych (rdzeń, słupków, kolumn i pręcików)
Praca z masą cukrową, wykonywanie detali kwiatowych, ćwiczenie motoryki palców oraz nadawanie płatkom i liściom naturalnego kształtu:
- Tworzenie pąków, płatków i liści z pasty kwiatowej
- Mocowanie drutu, rozwijanie płatków i liści
- Stosowanie frezów i wycisków silikonowych
- Suszenie półproduktów kwiatowych
Nauka technik kolorowania, mieszania kolorów i tworzenia odcieni. Rozpoczęcie procesu składania kwiatów:
- Malowanie aerografem płatków i liści
- Koloryzacja detali kwiatowych farbami suchymi i żelowymi
- Częściowe składanie kwiatów
Podstawy składania i kompozycji kwiatów:
- Układanie kwiatów i skręcanie liści w gałązki
- Końcowe malowanie kwiatów suchymi barwnikami
- Tworzenie bukietów i kompozycji
Po ukończeniu kursu każdy zabiera ze sobą swój bukiet













Szczegóły szkolenia
- Szkolenie odbywa się na drugim piętrze budynku Sempre (zobacz jak dojechać) – Pruszków, Wiejska 13A, w wyposażonej w potrzebny sprzęt i wszystkie materiały, przestronnej, sali.
- Zapewniamy parking, wszelkie surowce, kawę i lunch, dyplom potwierdzający udział w szkoleniu, rabat na zakupy w sklepie Sempre i fotorelacje z szkolenia.
- Zapraszamy na godzinę 1000, szkolenie zakończy się około godziny 1900, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje
- Wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą. Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.
Prowadzący szkolenie:

Maria Shramko
Zdobywczyni aż 11 złotych medali w międzynarodowych konkursach, sześciokrotna złota medalistka olimpijska oraz międzynarodowa sędzia w World Association of Chefs’ Societies. Jako członek honorowy 17 stowarzyszeń z całego świata, przez wiele lat reprezentowała Islandię w kadrze narodowej, zdobywając uznanie jako jedna z najlepszych cukierniczek na świecie.
Jej pasja do cukiernictwa, połączona z ogromnym talentem, gwarantuje, że każda lekcja będzie pełna inspiracji i cennych wskazówek.
Nasze Opinie:
Dołącz do naszego kursu, warsztatu cukierniczego i odkryj radość tworzenia wyjątkowych deserów! Wypełnij formularz, wyślij, i zarezerwuj miejsce rozpoczynając swoją słodką przygodę. Po szkoleniu otrzymasz certyfikat potwierdzający Twoje nowe umiejętności.
Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:
Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl
