
Piekarskie ABC – Szkolenie z Moniką Dąbrowską
Chcesz nauczyć się piec chleb w domu lub Twojej piekarni, ale nie wiesz, od czego zacząć? Skondensowana wiedza o zakwasach i chlebach w jeden dzień, dla każdego.
Dla kogo?
Jest to szkolenie dla każdego – bez względu na doświadczenie. Nawet jeśli piekarnik to dla Ciebie jeszcze tajemnicze urządzenie, nauczymy Cię, jak krok po kroku upiec swój pierwszy bochenek! A jeśli jesteś piekarzem, wiedza i pasja do chleba może stać się fundamentem Twojego sukcesu!
Poprowadzi
Serdecznie zapraszam do udziału w wyjątkowym, jednodniowym szkoleniu piekarskim, które poprowadzi Pomysłodawczyni i właścicielka rzemieślniczej piekarni Chleb i Monka – Monika Dąbrowska. Nauczysz się różnych technik pieczenia, poznasz jakie składniki są naprawdę ważne, jak wyrobić idealne ciasto, jak piec w domowym piekarniki a także dowiedziesz się, jak wpływać na to aby chleb był chrupiący z wierzchu i mięciutki w środku. Program obejmie również tematykę fermentacji, różnorodnych rodzajów mąk, a także sztuki dekorowania bochenków chleba.
Podczas szkolenia skoncentrujemy się na kluczowych aspektach procesu wypieku, takich jak:
- Nastawienie, prowadzenie oraz troubleshooting zakwasu pszennego/żytniego oraz zaczynów jednodniowych – dowiesz się, jak prawidłowo dbać o zakwas, jak rozpoznać jego potrzeby oraz jak skutecznie rozwiązywać ewentualne problemy.
- Omówienie pojecia hydracji oraz procentów piekarskich – wyjaśnimy, czym są te pojęcia i jak wpływają na konsystencję ciasta oraz jakość chleba.
- Różne sposoby nawodnienia ciasta chlebowego – w zależności od efektów, które chcesz osiągnąć.
- Podstawowe techniki wyrabiania formowania pieczywa zaczynionego i na zakwasie – nauczysz się, jak prawidłowo pracować z zaczynem oraz zakwasem, aby uzyskać idealną strukturę ciasta.
Szkolenie ma charakter praktyczny, co oznacza, że będziesz mieć możliwość zdobycia doświadczenia pod okiem profesjonalistki w komfortowej atmosferze oraz aktywnie uczestniczyć w procesie przygotowywania oraz pieczenia.
Program szkolenia:
- Pszenno-żytni chleb na zakwasie z owsianką i olejem lnianym
- Chleb żytni foremkowy z pradawnego żyta na zakwasie żytnim
- Bagietka z orzechami włoskimi
- Klasyczna francuska bagietka
- Fougasse z oliwkami
- Focaccia























Szczegóły szkolenia
- Szkolenie odbywa się na drugim piętrze budynku Sempre (zobacz jak dojechać) – Pruszków, Wiejska 13A, w wyposażonej w potrzebny sprzęt i wszystkie materiały, przestronnej, sali.
- Zapewniamy parking, wszelkie surowce, kawę i lunch, dyplom potwierdzający udział w szkoleniu, rabat na zakupy w sklepie Sempre i fotorelacje z szkolenia.
- Zapraszamy na godzinę 900, szkolenie zakończy się około godziny 1900, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje
- Wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą. Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.
Prowadzący szkelenie:

Monika Dąbrowska – Zwyciężczyni Hell’s Kitchen, który otworzył jej drzwi na świat gastronomii, a dalej na świat piekarnictwa i cukiernictwa. Doświadczenie kulinarne zdobywała m.in. w Atelier Amaro, później w jednej ze skandynawskich trzygwiazdkowych restauracji – Maaemo.
Wiedze piekarniczą doskonaliła samodzielnie, totalnie z pasji. Jest właścicielką pracowni rzemieślniczej MONKA na Warszawskim Ursynowie. Powstają w niej niezapomniane, autorskie, pachnące wypieki.
Nasze Opinie:
Dołącz do naszego kursu, warsztatu cukierniczego i odkryj radość tworzenia wyjątkowych deserów! Wypełnij formularz, wyślij, i zarezerwuj miejsce rozpoczynając swoją słodką przygodę. Po szkoleniu otrzymasz certyfikat potwierdzający Twoje nowe umiejętności.
Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:
Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl
