Chcąc być w czymś dobrym trzeba się uczyć. W niektórych zawodach nawet całe życie.

Zasadniczo zdobywanie wiedzy można podzielić na dwa sposoby. Zdobywamy praktykę i uczymy się sami. Dojście do wysoce wykwalifikowanego poziomu specjalisty zajmuje często lata. I to jest oczywiście jak najbardziej dobra i słuszna ścieżka kariery, bo wtedy z reguły wiemy czego chcemy i do czego dążymy. Drugim sposobem nauki jest finansowa inwestycja w siebie, poprzez udział w ściśle wybranych szkoleniach, kursach i programach nauczania. Większość z nich jest odpłatna i często borykamy się z pytaniem, czy warto?

Jak jest w przypadku Cukierników? Państwowe szkoły gastronomiczne dają podstawy, ale dalece z tłu pozostają za zmieniającymi się trendami na świecie. Kto 10 lat temu słyszał o cukierniach butikowych i monoporcajach tworzonych w formach silikonowych?

Biorąc udział w praktycznych szkoleniach i kursach cukierniczych, prowadzonych przez praktyków zawodu, profesjonalistów i zdobywców nagród w prestiżowych konkursach cukierniczych, możemy spodziewać się sporej dawki nowej wiedzy. Często jest to wręcz kilkupoziomowy przeskok na wyższy stopień umiejętności, który pozwala wyróżnić się wśród konkurencji.

Mniej więcej od 10 lat możemy obserwować zdecydowany wzrost zainteresowania zawodem cukiernika. Słowo “cukiernik” staje się nie tylko nazwą zawodu,  ale także twórcy, a nawet artysty, niejednokrotnie stawianym na równi ze sławnymi osobistościami np. mody.

Pierwszą Akademią, w której można było komercyjnie się uczyć i poznawać przede wszystkim pracę z czekoladą, była Akademia Czekolady w Łodzi przy fabryce Barry Callebauta. Oferowała ona szkolenia przede wszystkim dla dystrybutorów i firm współpracujących oraz ludzi z branży cukierniczej. Firma Callebaut budowała tym samym świadomość marki i przekazywała wiedzę w oparciu trendy w zachodnich państwach Europy. Dziś w elitarnym gronie ambasadorów tej marki mamy polskiego finalistę światowego konkursu  World Chocolate Masters  Michała Iwaniuka, który zalicza się do wąskiego grona 10 najlepszych cukierników świata 2018.

Powracając zatem do pytania czy warto inwestować w samokształcenie i brać udział w szkoleniach cukierniczych, odpowiedź nasuwa się dosyć jednoznaczna. Zdecydowanie tak! Nie musimy już jeździć za granicę do Belgii, czy Francji by uczyć się u mistrzów cukiernictwa. Mamy ich u siebie!

Ile trzeba zapłacić za szkolenie z Mistrzem Cukiernictwa? Można spotkać się z powiedzeniem „Płacisz tyle ile jest dla Ciebie warte” i nie chodzi tu absolutnie o wartość materialną i cyferki na banknotach, ale o wartość dodaną w życiu. Jeżeli uważasz, że wydatek 1200 zł za 2 dni intensywnego kursu, podczas którego w profesjonalnie wyposażonej akademii, pracując na najlepszych produktach cukierniczych w Polsce jest zbyt wysokim kosztem, to można przypuszczać, że nie jest to jeszcze ten etap w życiu, kiedy naprawdę chcesz zainwestować w siebie.

Warsaw Academy of Pastry Arts jest jedną z nielicznych akademii cukierniczych w Polsce, która powstała w siedzibie firmy Sempre globalnie zaopatrującej cukiernie i lodziarnie. Misją firmy od wielu lat było założenie edukacji cukierniczej wśród przyszłych i obecnych w zawodzie Cukierników. Dzięki powiązaniu szkoleń w jednym miejscu z dostępnością wszystkich produktów, na jakich pracują kursanci, ich wartość dla wszystkich Uczestików jest in+, gdyż mają wszystko w swoim zasięgu i nie muszą tracić czasu na szukanie. Wiedza praktyczna, może być szybko przełożona na praktykę w miejscu pracy.

Biorąc udział w szkoleniu jednodniowym, którego koszt wynosi z reguły 650 zł, w bardzo łatwy sposób można przeliczyć w jakim czasie zwróci się inwestycja, wdrażając nowe receptury, lepszą jakość i wprowadzając nowości do asortymentu cukierni. Dla niektórych będzie to czas kilku dni, dla innych tygodnia, czasami może miesiąca, jeżeli jesteśmy na początki naszej drogi cukierniczej i prowadzimy malutki punkcik.

W programach Akademii istnieją również perełki szkoleniowe – wydarzenia, na które zapraszani są goście specjalnych. Ludzie, którzy osiągnęli w swoim zawodzie, wydawać by się mogło wszystko – jak np. Vincentem Vallée zdobywca tytułu World Chocolate Master 2015.

Decydując się na udział w kilkudniowym szkoleniu z Vincentem Vallee, który specjalnie przyjeżdża do Polski powinniśmy oczywiście liczyć się z większymi kosztami finansowymi. Wiadomość o tego rodzaju szkoleniach pojawia się z reguły z co najmniej półrocznym wyprzedzeniem, dlatego nawet jeżeli kwota 3.000 zł wydaje się wysoka, jako jednorazowy wydatek, to planując karierę i rozwój osobisty większość z nas jest w stanie ratalnie odłożyć sobie pieniądze.

Jeżeli zawód Cukiernika wykonujemy z pasją, to często pojawia się chęć wzięcia udziału w Konkursie Cukierniczym. Jest to kolejny punkt na ścieżce kariery, który motywuje i zmusza do podnoszenia swoich kwalifikacji. Udział w konkursach w Polsce, może być etapem kwalifikacji do kolejnych konkursów za granicą.

Do najważniejszych konkursów cukierniczych w Polsce należą:

1 Konkursy podczas największych targów cukierniczych w kraju Expo Sweet w Warszawie

  • Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru
  • Konkurs Dekoracji Cukierniczych
  • Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych
  • Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów

2. Konkursy podczas Cake Festival Poland i Sweettargi w Katowicach

Pamiętajcie zatem decydując się i wybierając szkolenia cukiernicze dla siebie – Wasza jest pasja, a doświadczenie tych, którzy uczą.