Home Szkolenia Cukiernicze Podstawy Cukiernictwa – Szkolenie Cukiernicze z Igorem Zaritskim

Podstawy Cukiernictwa – Szkolenie Cukiernicze z Igorem Zaritskim

Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym czy doświadczonym cukiernikiem, prowadzący to dwudniowe szkolenie cukiernicze Igor Zaritskiy podzieli się z Tobą swoją wiedzą oraz trikami stosowanymi przez niego niemal każdego dnia.

Na szkoleniu

Dowiesz się, jak dobrze zorganizowana praca pozwala wiele osiągnąć bez stresu! Nauczymy Cię jak zaskakiwać smakiem i pięknym wyglądem. My zadbamy o świetną atmosferę, dobrą kawę oraz lunch, tak aby nikomu nie zabrakło energii. Wieloskładnikowe receptury, łączące mnogość smaków i tekstur w jednym przepisie przygotujesz w oparciu o najlepsze składniki oraz nowoczesny sprzęt czołowych firm z branży cukierniczej. Igor Zaritski, dzięki swojej otwartości i wiedzy, z przyjemnością wprowadzi nawet początkujące osoby w świat cukiernictwa.

Szkolenie pozwoli Ci opanować szeroki wachlarz umiejętności cukierniczych – od prostych kremów po złożone techniki montażu i dekoracji. Oto lista umiejętności i technik, które uczestnik nabędzie:

  • Prawidłowe przygotowanie ciasta kruchego (tarty)
  • Wypiek brownie – praca z masą czekoladową, kontrola struktury (wilgotność vs. sprężystość).
  • Glazury do Tortu Opera i Foret Noir – masy i czekoladowe biszkopty.
  • Wypiek ptysiów (choux) – nauka techniki parzonego ciasta, suszenie w piecu, praca z rękawem cukierniczym.
  • Przygotowanie Panna Cotty – praca z żelatyną, balansowanie tekstury i smaku.
  • Składanie Tiramisu – przygotowanie klasycznego kremu z mascarpone, nasączanie biszkoptów.
  • Komponowanie Bezy Pavlovej – ubijanie białek, formowanie bezy, suszenie, przygotowanie kremów i dekoracja owocami.
  • Montaż Foret Noire – wielowarstwowa kompozycja z musami, frużeliną, ganache i glazurą.
  • Przygotowanie ganache, kremów maślanych i kremów patissiere.
  • Nauka temperowania czekolady (w kontekście dekoracji do Opera i Foret Noire).
  • Praca z czekoladowymi elementami dekoracyjnymi – wiórki, płatki, ornamenty.
  • Kompozycja tarty cytrynowej – przygotowanie curdu, praca z bezy włoskiej.
  • Praca z owocami świeżymi – glazurowanie, rozmieszczenie, utrwalenie.
  • Techniki zdobienia tortów i tart – precyzyjna praca z rękawem, szpatułką, nożem cukierniczym.

Ponadto oczywiście poruszymy kwestie organizacji stanowiska i kolejność przygotowań, zarządzania czasem – planowanie pracy przy deserach wymagających chłodzenia zwykłego czy błyskawicznego, pracy zespołowej, klasyczne receptury i ich wariantów nowoczesnych.

Ocenisz wszystko co przygotowaliśmy sensorycznie – (posmakujesz) tekstur, balansu smaków, proporcji.

Doświadczenie

To nie pierwsze nasze szkolenie podejmujące ten temat. Świadectwo tego znajdziesz w poniższej galerii prezentującej desery wykonane przez naszych uczestników, oraz w wielu opiniach o Warsaw Academy of Pastry Arts na naszej stronie Facebook

Szczegóły szkolenia

Szkolenie odbywa się w dużej, przestronnej, przestrzeni, na drugim piętrze budynku Sempre gdzie znajdziesz duży parking. Zapraszamy na godzinę 900, szkolenie zakończy się około godziny 1900, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje (wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą). Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.

Przygotujemy:

  • Panna Cotta
  • Tiramisu
  • Brownie
  • Tarta Cytrynowa
  • Tarta Owocowa
  • Ptysie Mango-Marakuja
  • Beza Pawlowa
  • Foret Noir
  • Tort Opera

Podczas szkolenia zapewniamy:

  • Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały niezbędne to pracy
  • Surowce
  • Napoje, kawa, lunch
  • Dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia oraz w prezencie fartuch z logo Akademii
  • Atrakcyjne rabaty na wybrane produkty, które będą wykorzystane podczas szkolenia (warsztatach) w sklepie Sempre
  • Fotorelacja dla uczestników oraz zdjęcia końcowe z dyplomami.

Szkolenie poprowadzi:

Prowadzący szkelenie:

Superfinalista World Chocolate Masters 2022 oraz szef Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, gdzie oferuje wiedzę zarówno początkującym jak i zaawansowanym cukiernikom. Odważnie okrywa cały czas nowe smaki i nie boi się podpisywać pod nimi swoim nazwiskiem, razem z Cacao Barry stworzył swoją autorską czekoladę „Bio Botanica 75.3%”

Na szkoleniach wspiera swoją wiedzę techniczną, ogromnym doświadczeniem i nieprzeciętnym zmysłem artystycznym. 

  • W 2010 roku stanął na podium w prestiżowym konkursie Mondial des Arts Sucres, w Paryżu, na którym zrobił 3 rzeźby z cukru, pastilażu oraz czekolady.
  • W 2013 roku zajmuje 2 miejsce w konkursie  World Chocolate Masters preselection Stambul 2013. Temat konkursu: „Architektura smaku
  • W 2015 roku zajmuje 1 miejsce i zostaje Mistrzem Ukrainy  w konkursie Best Ukraine Pastry Shef Lwow 2015. Temat konkursu: „Jesienna  inspiracja, torty, praliny”
  • 2021 staje się finalistą World Chocolate Masters 2022 jako reprezentant Polski

Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:

Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl

Superfinalista World Chocolate Masters 2022 oraz szef Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, gdzie oferuje wiedzę zarówno początkującym jak i zaawansowanym cukiernikom. Odważnie okrywa cały czas nowe smaki i nie boi się podpisywać pod nimi swoim nazwiskiem, razem z Cacao Barry stworzył swoją autorską czekoladę „Bio Botanica 75.3%”

Na szkoleniach wspiera swoją wiedzę techniczną, ogromnym doświadczeniem i nieprzeciętnym zmysłem artystycznym. 

  • W 2010 roku stanął na podium w prestiżowym konkursie Mondial des Arts Sucres, w Paryżu, na którym zrobił 3 rzeźby z cukru, pastilażu oraz czekolady.
  • W 2013 roku zajmuje 2 miejsce w konkursie  World Chocolate Masters preselection Stambul 2013. Temat konkursu: „Architektura smaku
  • W 2015 roku zajmuje 1 miejsce i zostaje Mistrzem Ukrainy  w konkursie Best Ukraine Pastry Shef Lwow 2015. Temat konkursu: „Jesienna  inspiracja, torty, praliny”
  • 2021 staje się finalistą World Chocolate Masters 2022 jako reprezentant Polski

Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:

Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl

Wypełnij formularz aby zarezerwować odpowiadający Ci termin:

Wypełnij formularz aby zarezerwować odpowiadający Ci termin:

Data

21 lip 2025 - 22 lip 2025

Czas

10:00 - 19:00

Koszt

1800zł

Lokalizacja

Sempre Group Sp. Z o.o.
Pruszków, Wiejska 13A
Kategoria