Home Szkolenia Cukiernicze Podstawy Cukiernictwa – Szkolenie Cukiernicze z Igorem Zaritskim

Podstawy Cukiernictwa – Szkolenie Cukiernicze z Igorem Zaritskim

Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym czy doświadczonym cukiernikiem, prowadzący to dwudniowe szkolenie cukiernicze Igor Zaritskiy podzieli się z Tobą swoją wiedzą oraz trikami stosowanymi przez niego każdego dnia.

Na szkoleniu:

Dowiesz się, jak dobrze zorganizowana praca pozwala wiele osiągnąć bez stresu! Nauczymy Cię jak zaskakiwać smakiem i pięknym wyglądem. Zadbamy o świetną atmosferę, dobrą kawę oraz lunch, tak aby nikomu nie zabrakło energii.

Wykonamy:

  • Panna Cotta
  • Tiramisu
  • Brownie
  • Tarta Cytrynowa
  • Tarta Owocowa
  • Ptysie Mango-Marakuja
  • Beza Pawlowa
  • Foret Noir
  • Tort Opera

Szkolenie pozwoli Ci opanować szeroki wachlarz umiejętności cukierniczych – od prostych kremów po złożone techniki montażu i dekoracji. Oto lista umiejętności i technik, które uczestnik nabędzie:

  • Prawidłowe przygotowanie ciasta kruchego (tarty)
  • Wypiek brownie – praca z masą czekoladową, kontrola struktury (wilgotność vs. sprężystość).
  • Glazury do Tortu Opera i Foret Noir – masy i czekoladowe biszkopty.
  • Wypiek ptysiów (choux) – nauka techniki parzonego ciasta, suszenie w piecu, praca z rękawem cukierniczym.
  • Przygotowanie Panna Cotty – praca z żelatyną, balansowanie tekstury i smaku.
  • Składanie Tiramisu – przygotowanie klasycznego kremu z mascarpone, nasączanie biszkoptów.
  • Komponowanie Bezy Pavlovej – ubijanie białek, formowanie bezy, suszenie, przygotowanie kremów i dekoracja owocami.
  • Montaż Foret Noire – wielowarstwowa kompozycja z musami, frużeliną, ganache i glazurą.
  • Przygotowanie ganache, kremów maślanych i kremów patissiere.
  • Nauka temperowania czekolady (w kontekście dekoracji do Opera i Foret Noire).
  • Praca z czekoladowymi elementami dekoracyjnymi – wiórki, płatki, ornamenty.
  • Kompozycja tarty cytrynowej – przygotowanie curdu, praca z bezy włoskiej.
  • Praca z owocami świeżymi – glazurowanie, rozmieszczenie, utrwalenie.
  • Techniki zdobienia tortów i tart – precyzyjna praca z rękawem, szpatułką, nożem cukierniczym.
  • Zarządzanie czasem – planowanie pracy przy deserach wymagających chłodzenia zwykłego czy błyskawicznego.

Szczegóły szkolenia

  • Szkolenie odbywa się na drugim piętrze budynku Sempre (zobacz jak dojechać) – Pruszków, Wiejska 13A, w wyposażonej w potrzebny sprzęt i wszystkie materiały, przestronnej, sali.
  • Zapewniamy parking, wszelkie surowce, kawę i lunch, dyplom potwierdzający udział w szkoleniu, rabat na zakupy w sklepie Sempre i fotorelacje z szkolenia.
  • Zapraszamy na godzinę 1000, szkolenie zakończy się około godziny 1900, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje
  • Wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą. Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.

Prowadzący szkolenie:

Superfinalista World Chocolate Masters 2022 oraz szef Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, gdzie oferuje wiedzę zarówno początkującym jak i zaawansowanym cukiernikom. Odważnie okrywa cały czas nowe smaki i nie boi się podpisywać pod nimi swoim nazwiskiem, razem z Cacao Barry stworzył swoją autorską czekoladę „Bio Botanica 75.3%”

Na szkoleniach wspiera swoją wiedzę techniczną, ogromnym doświadczeniem i nieprzeciętnym zmysłem artystycznym. 

  • W 2010 roku stanął na podium w prestiżowym konkursie Mondial des Arts Sucres, w Paryżu, na którym zrobił 3 rzeźby z cukru, pastilażu oraz czekolady.
  • W 2013 roku zajmuje 2 miejsce w konkursie  World Chocolate Masters preselection Stambul 2013. Temat konkursu: „Architektura smaku
  • W 2015 roku zajmuje 1 miejsce i zostaje Mistrzem Ukrainy  w konkursie Best Ukraine Pastry Shef Lwow 2015. Temat konkursu: „Jesienna  inspiracja, torty, praliny”
  • 2021 staje się finalistą World Chocolate Masters 2022 jako reprezentant Polski


Wielki Czekoladowy Kurs

Draże czekoladowe i Nugat

Crumble Cookies


Nasze Opinie:

Dołącz do naszego kursu, warsztatu cukierniczego i odkryj radość tworzenia wyjątkowych deserów! Wypełnij formularz, wyślij, i zarezerwuj miejsce rozpoczynając swoją słodką przygodę. Po szkoleniu otrzymasz certyfikat potwierdzający Twoje nowe umiejętności.

Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:

Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl

Data

08 gru 2025 - 09 gru 2025

Czas

10:00 - 18:00

Koszt

1800zł

Lokalizacja

Sempre Group Sp. Z o.o.
Pruszków, Wiejska 13A
Kategoria