
Podstawy Cukiernictwa – Szkolenie Cukiernicze z Igorem Zaritskim
Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym czy doświadczonym cukiernikiem, prowadzący to dwudniowe szkolenie cukiernicze Igor Zaritskiy podzieli się z Tobą swoją wiedzą oraz trikami stosowanymi przez niego niemal każdego dnia.
Na szkoleniu
Dowiesz się, jak dobrze zorganizowana praca pozwala wiele osiągnąć bez stresu! Nauczymy Cię jak zaskakiwać smakiem i pięknym wyglądem. My zadbamy o świetną atmosferę, dobrą kawę oraz lunch, tak aby nikomu nie zabrakło energii. Wieloskładnikowe receptury, łączące mnogość smaków i tekstur w jednym przepisie przygotujesz w oparciu o najlepsze składniki oraz nowoczesny sprzęt czołowych firm z branży cukierniczej. Igor Zaritski, dzięki swojej otwartości i wiedzy, z przyjemnością wprowadzi nawet początkujące osoby w świat cukiernictwa.
Szkolenie pozwoli Ci opanować szeroki wachlarz umiejętności cukierniczych – od prostych kremów po złożone techniki montażu i dekoracji. Oto lista umiejętności i technik, które uczestnik nabędzie:
- Prawidłowe przygotowanie ciasta kruchego (tarty)
- Wypiek brownie – praca z masą czekoladową, kontrola struktury (wilgotność vs. sprężystość).
- Glazury do Tortu Opera i Foret Noir – masy i czekoladowe biszkopty.
- Wypiek ptysiów (choux) – nauka techniki parzonego ciasta, suszenie w piecu, praca z rękawem cukierniczym.
- Przygotowanie Panna Cotty – praca z żelatyną, balansowanie tekstury i smaku.
- Składanie Tiramisu – przygotowanie klasycznego kremu z mascarpone, nasączanie biszkoptów.
- Komponowanie Bezy Pavlovej – ubijanie białek, formowanie bezy, suszenie, przygotowanie kremów i dekoracja owocami.
- Montaż Foret Noire – wielowarstwowa kompozycja z musami, frużeliną, ganache i glazurą.
- Przygotowanie ganache, kremów maślanych i kremów patissiere.
- Nauka temperowania czekolady (w kontekście dekoracji do Opera i Foret Noire).
- Praca z czekoladowymi elementami dekoracyjnymi – wiórki, płatki, ornamenty.
- Kompozycja tarty cytrynowej – przygotowanie curdu, praca z bezy włoskiej.
- Praca z owocami świeżymi – glazurowanie, rozmieszczenie, utrwalenie.
- Techniki zdobienia tortów i tart – precyzyjna praca z rękawem, szpatułką, nożem cukierniczym.
Ponadto oczywiście poruszymy kwestie organizacji stanowiska i kolejność przygotowań, zarządzania czasem – planowanie pracy przy deserach wymagających chłodzenia zwykłego czy błyskawicznego, pracy zespołowej, klasyczne receptury i ich wariantów nowoczesnych.
Ocenisz wszystko co przygotowaliśmy sensorycznie – (posmakujesz) tekstur, balansu smaków, proporcji.
Doświadczenie
To nie pierwsze nasze szkolenie podejmujące ten temat. Świadectwo tego znajdziesz w poniższej galerii prezentującej desery wykonane przez naszych uczestników, oraz w wielu opiniach o Warsaw Academy of Pastry Arts na naszej stronie Facebook























Szczegóły szkolenia
Szkolenie odbywa się w dużej, przestronnej, przestrzeni, na drugim piętrze budynku Sempre gdzie znajdziesz duży parking. Zapraszamy na godzinę 900, szkolenie zakończy się około godziny 1900, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje (wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą). Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.
Przygotujemy:
- Panna Cotta
- Tiramisu
- Brownie
- Tarta Cytrynowa
- Tarta Owocowa
- Ptysie Mango-Marakuja
- Beza Pawlowa
- Foret Noir
- Tort Opera
Podczas szkolenia zapewniamy:
- Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały niezbędne to pracy
- Surowce
- Napoje, kawa, lunch
- Dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia oraz w prezencie fartuch z logo Akademii
- Atrakcyjne rabaty na wybrane produkty, które będą wykorzystane podczas szkolenia (warsztatach) w sklepie Sempre
- Fotorelacja dla uczestników oraz zdjęcia końcowe z dyplomami.
Szkolenie poprowadzi:

Prowadzący szkelenie:
Superfinalista World Chocolate Masters 2022 oraz szef Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, gdzie oferuje wiedzę zarówno początkującym jak i zaawansowanym cukiernikom. Odważnie okrywa cały czas nowe smaki i nie boi się podpisywać pod nimi swoim nazwiskiem, razem z Cacao Barry stworzył swoją autorską czekoladę „Bio Botanica 75.3%”
Na szkoleniach wspiera swoją wiedzę techniczną, ogromnym doświadczeniem i nieprzeciętnym zmysłem artystycznym.
- W 2010 roku stanął na podium w prestiżowym konkursie Mondial des Arts Sucres, w Paryżu, na którym zrobił 3 rzeźby z cukru, pastilażu oraz czekolady.
- W 2013 roku zajmuje 2 miejsce w konkursie World Chocolate Masters preselection Stambul 2013. Temat konkursu: „Architektura smaku”
- W 2015 roku zajmuje 1 miejsce i zostaje Mistrzem Ukrainy w konkursie Best Ukraine Pastry Shef Lwow 2015. Temat konkursu: „Jesienna inspiracja, torty, praliny”
- W 2021 staje się finalistą World Chocolate Masters 2022 jako reprezentant Polski
Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:
Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl
Superfinalista World Chocolate Masters 2022 oraz szef Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, gdzie oferuje wiedzę zarówno początkującym jak i zaawansowanym cukiernikom. Odważnie okrywa cały czas nowe smaki i nie boi się podpisywać pod nimi swoim nazwiskiem, razem z Cacao Barry stworzył swoją autorską czekoladę „Bio Botanica 75.3%”
Na szkoleniach wspiera swoją wiedzę techniczną, ogromnym doświadczeniem i nieprzeciętnym zmysłem artystycznym.
- W 2010 roku stanął na podium w prestiżowym konkursie Mondial des Arts Sucres, w Paryżu, na którym zrobił 3 rzeźby z cukru, pastilażu oraz czekolady.
- W 2013 roku zajmuje 2 miejsce w konkursie World Chocolate Masters preselection Stambul 2013. Temat konkursu: „Architektura smaku”
- W 2015 roku zajmuje 1 miejsce i zostaje Mistrzem Ukrainy w konkursie Best Ukraine Pastry Shef Lwow 2015. Temat konkursu: „Jesienna inspiracja, torty, praliny”
- W 2021 staje się finalistą World Chocolate Masters 2022 jako reprezentant Polski
Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:
Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl
Wypełnij formularz aby zarezerwować odpowiadający Ci termin:
Wypełnij formularz aby zarezerwować odpowiadający Ci termin: