
Tort z Figurką dla Początkujących – Szkolenie cukiernicze z Ewą Drzewicką-Łyżwą
Szkolenie jednodniowe z tworzenia tortu na prawdziwych biszkoptach oraz z figurką cukrową.
Na tym szkoleniu pracujemy na prawdziwym cieście biszkoptowym przełożonym kremem śmietanowym. Po wykonaniu i otynkowaniu tortu, osadzimy na nim wykonaną wcześniej fantastyczną figurkę wraz z dekoracjami. Dolne piętro jest jadalne (na bazie biszkoptu i kremów), a górne piętro wykonane z atrapy i obłożone masą cukrową.
Omówimy zarówno przydatne porady jak i najczęściej popełniane błędy w tworzeniu tortów. Takie jak pękanie tynku, wypiek biszkoptów, dobieranie odpowiednich barwników, transport itp.
Czego dokładnie dowiesz się z szkolenia?
Wprowadzenie teoretyczne
- Budowa tortów piętrowych
- Różnice między piętrem jadalnym a atrapą
- Wymagania higieniczne przy pracy z masą cukrową i kremami
- Bezpieczeństwo i stabilność konstrukcji
Przygotowanie dolnego piętra (biszkopt + krem)
- Upieczenie biszkoptu (technologia, proporcje, stabilizacja)
- Nasączenie i przełożenie kremami
- Wyrównanie i obłożenie kremem pod masę cukrową lub tynkowanie masą maślaną
- Wzmocnienie piętra przy użyciu rurek/drewnianych kołków
- Zabezpieczenie powierzchni pod kolejne piętro
- Wykonanie dekoracyjnych fal z masy cukrowej
Wykonanie górnego piętra (atrapa)
- Dobór atrapy (styropianowa, piankowa)
- Obłożenie atrapy masą cukrową
- Wygładzanie i wykańczanie powierzchni
- Przygotowanie do montażu na dolnym piętrze
Montaż tortu
- Osadzenie podpór w dolnym piętrze
- Wyważenie i wypoziomowanie pięter
- Umieszczenie atrapy na dolnym piętrze
- Zabezpieczenie konstrukcji (np. centralny kołek)
Wykończenie i dekoracje
- Finalne dekoracje masą cukrową
- Elementy dodatkowe (elementy dekoracji, figurki, toppery)
- Bezpieczne transportowanie tortu
Na szkoleniu
Zadbamy o świetną atmosferę, dobrą kawę oraz lunch, tak aby nikomu nie zabrakło energii. Wieloskładnikowe receptury, łączące mnogość smaków i tekstur w jednym przepisie przygotujesz w oparciu o najlepsze składniki oraz nowoczesny sprzęt czołowych firm z branży cukierniczej.











Szczegóły szkolenia
Szkolenie odbywa się w dużej, przestronnej, przestrzeni, na drugim piętrze budynku Sempre gdzie znajdziesz duży parking. Zapraszamy na godzinę 900, szkolenie zakończy się około godziny 1800, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje (wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą). Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.
Podczas szkolenia zapewniamy:
- Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały niezbędne to pracy
- Surowce
- Napoje, kawa, lunch
- Dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia oraz w prezencie fartuch z logo Akademii
- Atrakcyjne rabaty na wybrane produkty, które będą wykorzystane podczas szkolenia (warsztatach) w sklepie Sempre
- Fotorelacja z przebiegu szkolenia oraz zdjęcia pamiątkowe z prowadzącym szkolenie.
Prowadzący szkelenie:

Ewa Drzewicka-Łyżwa – Dyplomowana cukierniczka z tytułem mistrzowskim, Instruktorka zawodu. Dwukrotnie zdobyła złoty medal, w tym medalistka Mistrzostw Świata. Sześciokrotna uczestniczka mistrzostw tortów na targach Expo Sweet w Warszawie, gdzie w 2018 zdobyła wicemistrzostwo Europy, a w 2019 Polski. Z pasji i zamiłowania jest sugarcrafterką, miłośniczka konkursów cukierniczo-dekoratorskich. Swoją wiedzą i umiejętnościami dzieli się w niezwykle magiczny sposób, zarażając swoją miłością do piękna i dekoratorstwa w cukiernictwie.
Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:
Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl
Wypełnij formularz aby zarezerwować odpowiadający Ci termin: