
Szkolenie Piekarsko-Cukiernicze z Tomaszem Korfel – Pieczywo ługowane, bajgle, obwarzanki, ciasta drożdżowe
Produkty ługowane (Precle, paluchy, trójkąty laminowane)
czyli produkty piekarskie moczone w roztworze wodorotlenku sodu potocznie zwanego „ŁUGIEM” . Pieczywo bardzo popularne w Niemczech i Austrii wykorzystywane do kanapek lub lunchów, a także jako przekąska do piwa. W Polsce bardzo mało piekarń produkuje tego rodzaju pieczywo z powodu braku wiedzy o ługu. Wykonanych zostanie 3-4 kształty z tego pieczywa, wykorzystując je później je do kanapek. Jeśli zainteresowało Cię to szkolenia, wybierz odpowiadający Ci termin w formularzu na dole strony i zarezerwuj miejsce.
Produkty obwarzane (Bajgle, Obwarzanki)
czyli pieczywo obgotowywane „OBWARZANE” w roztworze wodnym z dodatkiem miodu, soli, cukru. Najbardziej popularne dla Polaków z tego gatunku są Krakowskie Obwarzanki oraz Bajgle które są znane na całym świecie a wywodzą się z Krakowskiego Kazimierza, obecnie stają się coraz bardziej popularne w Polsce i poszukiwane. Niestety Polscy piekarze wykonują je nie poprawnie pomijając etap obwarzania i nadając im tylko kształt Bajgla ale smak już nie jest ten.
Produkty drożdżowe (makowiec pieczony w papierze, orzechowiec pieczony w papierze, drożdżówka półfrancuska na szybko, Baba au Rhum)
czyli wykonanie ciasta drożdżowego na rozczynie i możliwości wykorzystania ciasta drożdżowego do różnych aplikacji. Jeśli czas nam pozwoli zrobimy jeszcze kilka rodzajów plecionek i Chałek.
Te wszystkie tajniki pieczywa poznasz na dwudniowym szkoleniu cukierniczym w naszej akademii. Aby zarezerwować miejsce wypełnij formularz na dole strony.
W programie znajdą się następujące receptury:
- Precle
- Paluchy
- Trójkąty Laminowane
- Bajgle
- Obwarzanki
- Makowiec Pieczony w Papierze
- Orzechowiec Pieczony w Papierze
- Drożdżówka Półfrancuska na Szybko
- Baba au Rhum
Podczas szkolenia zapewniamy:
- Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały niezbędne do pracy
- Surowce
- Napoje, kawa, lunch
- Dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia oraz w prezencie fartuch z logo Akademii
- Atrakcyjne rabaty na wybrane produkty, które będą wykorzystane podczas szkolenia (warsztatach) w sklepie Sempre
Prowadzący: Korfel Tomasz
Kierownik Łańcucha Dostaw i Produkcji w Lajkonik. House of Bakery Sp. z o.o.

Trudno o bardziej doświadczonego znawcę wypieków w piekarniach rzemieślniczych oraz przemysłowych. Tomasz od ponad 30 lat zdobywał wiedzę i kwalifikacje w czołowych Cukierniach i Firmach z branży piekarniczej. Jako technolog tworzy i nadzoruje receptury oraz procesy produkcji. Dzieli się wiedzą i prowadzi szkolenia podnoszące umiejętności pracowników.
Warunkiem uczestnictwa w szkoleniach (warsztatach) jest wniesienie całościowej opłaty wartości szkolenia na konto bankowe wskazane w formularzu zgłoszeniowym w terminie do 7 dni przed rozpoczęcia szkolenia. Po otrzymaniu faktury pro formy należy dokonać wpłaty całej kwoty lub 50% zaliczki wartości szkolenia (warsztatu).
Po więcej informacji zapraszamy do kontaktu:
Anna Cienkowska tel.+48 532 403 425
Weronika Zaritska tel. 733 314 543
E-mail: akademia@sempreinfo.pl