Uwielbiane Ciasteczka „Makaroniki”

Jak wykonać perfekcyjnie te pozornie proste słodkie ciastko przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów.

Makaroniki (French: macaroon ) to słodycze oparte na słodkiej bezie wykonane z białka jajka, cukru pudru, cukru pudru, mączki migdałowej i barwników spożywczych. Istnieją pewne różnice w tym, czy używany jest termin macaron czy macaroon, a powiązany macaroon kokosowy jest często mylony z macaron. W języku angielskim niektórzy piekarze przyjęli francuską pisownię macaron dla elementu na bazie bezy w celu rozróżnienia tych dwóch. Daniel Jurafsky, profesor językoznawstwa z Stanford, opisuje, w jaki sposób te dwie słodycze mają wspólną historię z makaronem (maccheroni włoski). Jurafsky zauważa, że ​​francuskie słowa kończące się na „-on”, które zostały zapożyczone na angielski w XVI i XVII wieku, są zwykle pisane z „-oon” (na przykład: balon, rysunek, pluton). [5] W Wielkiej Brytanii wiele piekarni nadal używa terminu „makaronik”.

Torty - nasze szkolenia cukiernicze

Szkolenie "Tort weselny" z Iwoną Wendel, czyli „Ciotką Bezą”

Szkolenie z tortu nowoczesnego z Igorem Zaritskim

Torty dekoracyjne z Ewą Drzewicką-Łyżwą (styl Fault Line Cake)

Różne warianty Makaroników

Macaron jest tradycyjnie uważany za wprowadzony we Francji przez włoskiego szefa kuchni królowej Katarzyny De Medici podczas renesansu. Od XIX wieku typowy makaronik w stylu paryskim jest prezentowany z ganache, kremem lub nadzieniem z dżemu umieszczonym pomiędzy dwoma takimi ciasteczkami, podobnie jak kanapkowe ciasteczko. Konfitura charakteryzuje się gładkim kwadratowym blatem, marszczonym obwodem – określanym jako „korona” lub „stopa” (lub „pied”) – oraz płaską podstawą. Jest lekko wilgotny i łatwo rozpuszcza się w ustach. Makaroniki można znaleźć w wielu różnych smakach, od tradycyjnego (malinowy, czekoladowy) do niezwykłego (foie gras, matcha). [9]

Nasze kursy tematyczne z podstaw cukierniczych

Kurs piekarski z Yaroslavem Semkiv

Podstawy cukiernictwa z Igorem Zaritskim

Podstawy produkcji lodów z Krzysztofem Smoleniem

Naszym najlepszym trenerem przygotowywania makaroników jest:

Igor Zaritskiy

Utalentowany, kreatywny, pracowity i przede wszystkim doświadczony cukiernik!
Mówi o sobie:
Cukiernictwo jest moją pasją. Ostatnie 10 lat poświęciłem na podnoszenie kwalifikacji i zdobywanie nowych umiejętności cukierniczych, w wyniku czego trzykrotnie stanąłem na podium w kilku znanych światowych konkursach. Moja ciężka praca i pasja zawsze stanowiły ogromne zaangażowanie, dając mi uznawanie i lojalność klientów

Czekolada - temat przewodni poniższych szkoleń

Kurs czekoladowy z Igorem Zaritskim

Monoporcje z Maciejem Wiśniewskim

Draże czekoladowe i nugat z Igorem Zaritskim

Przeczytaj także:


Strona Główna Wiedza Cukiernicza Uwielbiane Ciasteczka „Makaroniki”