Brownie to jedno z najpopularniejszych ciast, które ma wielu fanów. Mocno czekoladowe, wilgotne i nieskomplikowane. Czy jednak aby na pewno tak łatwo jest przygotować perfekcyjne brownie? Istnieją pewne pułapki również w pozornie tak nieskomplikowanym przepisie.

Trzeba przede wszystkim wiedzieć, jaka czekolada do brownie będzie smakować najlepiej, a jednocześnie sprawi, że wypiek się uda.

Brownie – podstawowy opis ciasta

Brownie największą popularność zdobyło w Ameryce Północnej, choć obecnie króluje już na wielu słodkich stołach świata. Zachwyt nad tym deserem jest w pełni uzasadniony, szczególnie biorąc pod uwagę lekko wilgotną i kleistą konsystencję ciasta. Zachwyca również wielbicieli słodyczy, jako że posiada intensywny smak czekolady. Wedle upodobań do brownie można jeszcze dodać polewę lub inne dodatki, takie jak orzechy czy owoce. 

Czekolada - temat przewodni poniższych szkoleń

Kurs czekoladowy z Igorem Zaritskim

Monoporcje z Maciejem Wiśniewskim

Draże czekoladowe i nugat z Igorem Zaritskim

Mimo tego, że popularne amerykańskie ciasto jest niskie, to jego charakterystyczna, lekko chrupiąca skórka przyciąga uwagę. Natomiast wiedząc, jaka czekolada do brownie będzie najlepsza, można postarać się o przygotowanie wręcz uzależniającego ciasta.

Jaka czekolada do brownie? Podstawowa lista potrzebnych składników

Do tradycyjnego brownie trzeba zaopatrzyć się w odpowiednią ilość masła, jako że stanowi ono podstawowe źródło tłuszczu w cieście. Nie można przesadzić z dodatkiem cukru – oczywiście wypiek ma być słodki, jednak nadmierna ilość nie jest wskazana.

W tradycyjnym brownie znajdują się także jajka pełniące rolę składnika spajającego ciasto, a także nadającego mu odpowiednią strukturę. Istotny jest również wybór odpowiedniej mąki pszennej. Powinna być wysokiej jakości, najlepiej przeznaczona do wypieków.

Torty - nasze szkolenia cukiernicze

Szkolenie "Tort weselny" z Iwoną Wendel, czyli „Ciotką Bezą”

Szkolenie z tortu nowoczesnego z Igorem Zaritskim

Torty dekoracyjne z Ewą Drzewicką-Łyżwą (styl Fault Line Cake)

Brownie – jaka czekolada będzie najlepsza?

Oprócz podstawowych składników wymienionych wcześniej niewątpliwie największą trudność można mieć z wyborem odpowiedniej czekolady. Do brownie dodaje się jej dużo, dlatego też należy wziąć pod uwagę wiele rodzajów. Popularnym wyborem jest gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao minimum 70% i mniejszej ilości cukru. Wyróżnia się charakterystycznym intensywnym smakiem, dlatego będzie idealna w deserze przeznaczonym dla wielbicieli tego typu słodyczy. Dodając czekoladę gorzką, można być spokojnym o wyrazisty smak wypieku.

Dobrym kompromisem może być użycie zarówno gorzkiej, jak i mlecznej czekolady dla zrównoważenia smaków.

Nasze kursy tematyczne z podstaw cukierniczych

Kurs piekarski z Yaroslavem Semkiv

Podstawy cukiernictwa z Igorem Zaritskim

Podstawy produkcji lodów z Krzysztofem Smoleniem

Szkolenie z przygotowania perfekcyjnego brownie 

Przygotowanie brownie na pierwszy rzut oka nie wydaje się skomplikowane, jednak w trakcie całego procesu można napotkać pewne trudności. Jeśli chcesz opanować do perfekcji sztukę przygotowania tego ciasta, zapraszamy do uczestnictwa w szkoleniu cukierniczym, w ramach którego dowiesz się, jakie są najczęstsze błędy początkujących i jak ich unikać. Podstawa praktyczna oraz teoretyczna pozwoli Ci przygotować najlepsze, mocno czekoladowe brownie o idealnej konsystencji, a także doskonale chrupiącej skorupce.