Panettone, Colomba di Pasqua, Pandoro – Szkolenie Cukiernicze z Yaroslavem Semkiv
Na tym dwudniowym, pełnym zapachu wypieków, szkoleniu każde ciasto zrobimy od podstaw. Omówimy każdy etap, zostaniemy świadkami wyrastania ciasta i skosztujemy końcowego efektu.
Na szkoleniu
Zachęcamy w zainwestowanie czasu i wysiłku w naukę pieczenia tradycyjnych włoskich wypieków, takich jak Panettone, Colomba i Pandoro, to nie tylko kulinarne wyzwanie, ale także wyjątkowa podróż smakowa do kultury włoskiej.
Panettone, z jego miękkim wnętrzem i bogatym smakiem, wymaga starannej pracy nad ciastem, z użyciem techniki podwójnego wyrastania, która nadaje mu charakterystyczną puszystość.
Colomba di Pasqua, przypominająca kształtem gołębia, to delikatne ciasto z dodatkiem skórki pomarańczowej i kandyzowanych owoców, które uzyskuje swój wyjątkowy smak dzięki precyzyjnemu mieszaniu i długiemu wyrastaniu.
Pandoro – tradycyjne włoskie ciasto zwane „słodkim chlebem”. Nazwa ciasta wywodzi się od włoskich słów pane, które oznacza chleb oraz oro, oznaczającego złoto, ponieważ ciasto w kształcie ośmioramiennej gwiazdy jest złotego koloru.
Yaroslav Semkiv, podzieli się wiedzą na temat wyprowadzenia, opieki i kontroli nad zakwasem, prezentując własne doświadczenie w tym kursie, które z sukcesem przekazuje także w swoim Wielkim Kursie Piekarskim.
Szczegóły szkolenia
Szkolenie odbywa się w dużej, przestronnej, przestrzeni, na drugim piętrze budynku Sempre gdzie znajdziesz duży parking. Zapraszamy na godzinę 1000, szkolenie zakończy się około godziny 1900, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje (wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą). Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.
Na szkoleniu wykonamy:
- Panettone z pomarańczą i rodzynkami
- Panettone z czekoladą i kawą
- Panettone z wiśnią i tonką
- Pandoro
- Colomba di Pasqua
Program szkolenia obejmuje:
- Omówienie procesu wyprowadzenia własnego zakwasu od podstaw w warunkach domowych i profesjonalnych.
- Omówienie możliwych błędów i rozwiązań w prowadzeniu zakwasu.
- Konserwacja (czyli co zrobić lub jak zabezpieczyć zakwas gdy go nie używamy).
- Przygotowanie zakwasu do pracy.
- Dokładnie opisane procesy technologiczne dla większego zrozumienia procesu.
- Pakowanie i konserwacja gotowego produktu.
Podczas szkolenia zapewniamy:
- Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały niezbędne do pracy
- Surowce
- Napoje, kawa, lunch
- Dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia oraz w prezencie fartuch z logo Akademii
- Atrakcyjne rabaty na wybrane produkty, które będą wykorzystane podczas szkolenia (warsztatach) w sklepie Sempre
Prowadzący szkelenie:
Yaroslav Semkiv – Zainteresował się gastronomią mając 15 lat. Już jako uczeń szkoły gastronomicznej wiedział, że swoją przyszłość chce wiązać z kulinariami. Przeprowadził się do Polski, by móc rozwijać zainteresowania kulinarne. Pracował w najlepszych warszawskich restauracjach . Jarek, przez całą drogę zawodową, konsekwentnie realizował swoje założenia, zdobywał nowe umiejętności uczestnicząc w szkoleniach i odbywając staże. Były szef piekarni KAISER Patisserie..
Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:
Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl